1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Askerlik borçlanması ile emeklilik yaşı öne çekilebilir mi?

Askerlik borçlanması ile emeklilik yaşı öne çekilebilir mi?

Emeklilik yaşını öne çekmek pek çok çalışanın hayali. Peki askerlik borçlanması ile emeklilik yaşını öne çekilebilmek mümkün olur mu?

Askerlik borçlanması ile emeklilik yaşı öne çekilebilir mi?

Soru şu: 9 Aralık 1968 doğumluyum. Sigortalı işe giriş tarihim 16.07 1993. SGK primim 8672 gün. Askere 1998 yılında gittim. SGK yetkilileri, 240 gün askerlik borçlanması yaparsam sigorta başlangıcımın bir yıl öne çekileceğini söylediler. Asgari ücretten borçlanırsam emekli aylığımda düşüş olur mu? E-Devlet’te baktığımda 3000 lira emekli aylığı alabileceğim görünüyor. Buradaki emekli aylığı bilgileri doğru mudur? 

Yanıt: Askerliğinizi sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yaptığınız için, sigorta başlangıç tarihiniz borçlandığınız süre kadar geriye çekilir. Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Habertürk'ün haberine göre size verilen bilgi doğru. Sekiz aylık askerlik borçlanması yaptığınızda sigorta başlangıcınız öne çekileceğinden emeklilik yaşınız 54’ten 53’e iner. Bu durumda 9 Aralık 2021 tarihinden itibaren emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmasını asgari ücretten yapabilirsiniz. Yüksek tutardan ödeme yaptığınızda emekli aylığı da bir miktar yüksek olabilir ama bu genellikle ödenen prime değmiyor.

e-Devlet’te görünen emekli aylığı rakamları birebir doğru olmamakla birlikte gerçeğe oldukça yakındır. Aylığınız o tutarın biraz altında veya üstünde olabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler