1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sağlık Bakanı Koca: Salgın pik döneminde

Sağlık Bakanı Koca: Salgın pik döneminde

Sağlık Bakanı Koca salgının pik döneminde olduğunu açıkldı

Sağlık Bakanı Koca: Salgın pik döneminde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında 'pik döneminde' olduğunu söylerken, "Düşüş trendine de girdiğini görüyoruz. Kalıcı olması önemli. Temasın ve mesafenin önemli olduğunu söylüyoruz. Gerekli tedbirlere uyum gösterilmemesi yeni bir dalgaya yol açabilir. Bu tedbirler uygulandığı sürece yeni bir pik dalgasının olmayacağını söyleyebilirim" dedi. Koca, Koronavirüs testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428 olduğunu açıklarken, "Toplam birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası maalesef. Çalışanlarımız için bu dönemde ne yapmamız gerekiyora gayretle yaptığımızı düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, salgının yayılma hızının azalmasına rağmen tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini söylerken, 65 yaş üstü insanlar için sokağa çıkma tedbirlerinin de bir süre daha devam edeceğini belirtti. Koca, konuya ilişkin "Hiç olmazsa birkaç saat, gezmelerini, dolaşmalarını, trafikte araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi diye konuştuk. Daha net bir öneriye dönmedi" diye konuştu.

Maske kullanımının da önemsendiğini belirten Koca, ücretsiz maskelerle ilgili yaşanan tartışmalara dair gelen soruya "Maskenin Türkiye'de bedava dağıtılması hedefleniyor. Biz vatandaşın makeye para vermesini istemiyoruz. Maske için herkese kod gönderiliyor, bu kodla maske alınabiliyor. Bu anlamda kendilerine kod gitmemiş olan vatandaşlarımızın eczaneye gidip sormaları gerekmiyor" şeklinde yanıt verdi.

Koca, ölüm oranlarına ve hasta sayısına ilişkin tartışmaya da değinirken, "Bu rakamların gizlenebilirliği mücadelede en önemli pay olan vatandaşlarımıza yapılamaz. Siz gizlediğiniz rakamlarla tedbirleri alamazsınız. Biz DSÖ'nün kodlamasıyla, bütün dünyanın verdiği şekliyle pozitif olan vakaları bildiriyoruz. PCR testinde şüpheli gördüğümüz tüm hastalara tedavi uyguluyoruz, hatta filyasyon uyguluyoruz" açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler