Küresel Reasürans şirketi Swiss Re 2017 ilk yarı yılı ekonomik kayıp raporunu yayımladı.Yayımlanan rapora göre yılın ilk 6 ayında (H1) küresel ve suni felaket kayıpları önceki 2016 yılının ilk altı ayında gerçekleşen 117 milyar doların oldukça altında 44 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2016’nın ilk 6 ayında 36 milyar dolar olan sigorta kayıpları 2017’nin ilk yarısında 23 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 H1’deki toplam 44 milyar dolarlık küresel ekonomik kaybın 41 milyarı doğal felaketler 3 milyar doları ise insan kaynaklı felaketler yüzünden oluştu.
Hem ekonomik hem de sigorta anlamında küresel felaket kayıpları son 10 yıllık ortalamanın altında kaldı. Swiss Re Amerika baş ekonomisti Thomas Holzheu yaşanan olay sayısının son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve multi-milyarlarca dolarlık zarara yol açmadığını ifade etti.
Thomas Holzheu’ya göre büyük ölçekli felaketlerle baş etme konusunda sıkıntılar yaşayan yükselen ekonomilerde uzun vadede sigortasız kayıplar büyüme eğiliminde.
Holzheu Şubat-Mayıs ayları arasında gerçekleşen dört farklı hava olayının 8.2 milyar dolarlık bir ekonomik kayba yol açtığını ve bu zararın yaklaşık yüzde 78’inin sigortalı olduğunu söyledi. Bu felaketlerden en fazla ekonomik kayba neden olan Colarado ve diğer merkez ve güney eyaletlerinde Mayısta gerçekleşen dolu yağışını da barındıran dört günlük fırtına oldu.
Holzheu’nun Insurence Business dergisine verdiği demeçte ABD’de gerçekleşen hortum ve dolu yağışını barındıran çok sayıdaki fırtınanın ciddi ekonomik kayıp tehlikesine yol açtığı, erken başlayan ve sayıca fazla olan hortum ve şiddetli dolu yağışlarının son on yıldaki en yüksek ekonomik kayıpların oluşmasına neden olduğunu ifade etti.
Swiss Re verilerine göre son on yılda doğal felaketlerin neden olduğu ekonomik kayıp miktarı yıllık ortalama 171 milyar dolar civarında ve bunun yaklaşık yüzde 72’si sigortasız durumda.
Yine Holzheu’ya göre özellikle yükselen ekonomilerde ve hatta ABD’de sel ve deprem gibi felaketlere karşı sigortalılık seviyesi çok düşük durumda.
ABD dışında gerçekleşen en önemli sigorta olayı Mart’ın sonlarında gerçekleşen ve Avustralya’nın kuzey doğusunu vuran dördüncü kategori bir tropik kasırga olan Debbie Kasırgasıydı. Saatteki hızı 263 km’yi bulan kuvvetli rüzgarlar ve şiddetli seller Queensland eyaletinin merkez ve güneydoğusunda ve New South Wales eyaletinin kuzeybatısında etkili oldu ve 1.3 milyar dolarlık sigorta zararına yol açtı.
Peru’da gerçekleşen seller ve Avrupa’daki orman yangınlarını diğer felaketler içinde sayabiliriz. Ayrıca sene başında Avrupa’da yaşanan aşırı soğuklar onlarca donma vakasına yol açtı. Son olarak Avrupa’da bir çok yerde görülen aşırı sıcaklar 2017’nin ilk yarısını ciddi hava anormallikleri dönemi haline getirdi.
Kuzey yarım kürede de yüksek sıcaklıklar ve kuraklık yaz boyunca etkili oldu ve British Columbia dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerinde yangınlara sebep oldu.
Sonuç olarak uluslararası reasürans şirketleri büyük pazarlarda etkili bir iş çıkarmakla birlikte çeşitli kısıtlayıcı düzenlemelerin mevcut olduğu nispeten dışa kapalı daha küçük bazı pazarlar doğal felaketlerle baş etme konusunda sıkıntılar yaşamakta.