Bina tamamlama sigortasında belirsizlik sürüyor

Mevzuattaki belirsizlik nedeniyle bina tamamlama sigortasında ilerleme kaydedilemedi. 2020’de 348 bin lira, 2021’de 337 bin lira prim üretilirken bu yılın ilk beş ayında ise üretim yüzde 70.8 düşüşle 25 bin lirada kaldı.

Tüketicinin ön ödemeli konut satışı sözleşmesine istinaden yaptığı ödemeleri teminat altına alan bina tamamlama sigortası (BTS), Türkiye’de 2014’te yasalaştı ve ilk poliçe 2017 sonunda kesildi. Ancak geçen zamanda bu konuda çok yol alınamadı. 2020’de 348 bin lira, 2021’de 337 bin lira prim üretilirken bu yılın ilk beş ayında ise üretim yüzde 70.8 düşüşle 25 bin lirada kaldı. Cumhuriyet gazetesinden Serhat Aligil’in sorularını yanıtlayan Rosenberg ve Parker Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Meltem Bebekoğlu, arz tarafının beklenen penetrasyonu hiç gösteremediğini belirterek “Yerel devlerimiz genel şartların tadilatının bitmesini beklerken sadece iki sigorta şirketi bu poliçeleri tanzim ediyordu. Enflasyonist ortam ise zaten etkisini her sektörde gösteriyor. Talebin azalması, arz tarafındaki küçülme branşın halini açıklıyor” dedi.

Yasal mevzuatla ilgili halen devam eden çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bebekoğlu, şunları anlattı:

“Taslak çalışmalar, ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında düzenlenebilecek BTS poliçelerini de ön ödemeli konut satışları için hazırlanan genel şartlara entegre etme çabasını gösteriyor. Ancak zaten bir hayli zor tasarlanan BTS ürününe bu tadilatı yapmak işi oldukça zora soktu. Ayrıca dönüşüm kapsamındaki yükümlülükleri kefalet sigortasının genel şartları zaten çözüyordu. Bu kanun kapsamındaki poliçeler köprü yapımı ya da bir üst yapıya garantör olmaktan farklı değil. Ön ödemeliler ise tamamıyla başka bir kitleyi koruyor. Mevzuat değişikliğini hem neredeyse imkânsız hem gereksiz buluyorum.”

BTS’yi tüketiciler açısından da yorumlayan Bebekoğlu, şu uyarıyı yaptı: “Biliçli bir tüketici olarak konut almayı planladığı müteahhitlerden muhakkak teminat aramalılar. Hatta BTS poliçesini temin edemeseler bile, muhakkak denemeliler. Çünkü BTS poliçesi demek müteahhitin detaylı bir şekilde incelenmesi demektir. Finansal ve teknik yetkinlikleri ancak bu şekilde teyit edebilirler.”