Dünyaca ünlü CEO maaşını eksik bildirdiği için tutuklandı

Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su Carlos Ghosn'un, hakkında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Ünlü CEO hakkında, aldığı maaşı onda biri oranında beyan etğı bildirildi

Nissan-Renault ittifakının CEO'su 64 yaşındaki Carlos Ghosn, vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Japon televizyon kanalı NHK, 64 yaşındaki Carlos Ghosn'un Tokya savcılığının kararıyla tutuklandığını duyurdu.

Nissan grubu, Carlos Ghosn gelirlerinin tamamını Japonya’da vergi dairesine bildirmediği yolundaki haberleri teyit etti ve Ghosn’un istifasının isteneceğini açıkladı.

Bu haberlerin ardından Renault grubunun hisseleri Paris borsasında yüzde 5,5 değer kaybetti.

Carlos Ghosn’un kazandığı gelirini Japonya’da vergi dairesine daha düşük gösterdiği bildirildi.

Lübnan asıllı Fransız vatandaşı Ghosn, iflas aşamasına gelen Nissan şirketini zor günleri atlatıp, ayağa kaldırmıştı.

Kariyerine Michelin’de başlayan Ghosn, daha sonra 1999 yılıhda Renault’a katılmış ve Fransız şirketinin 2001 yılında Japon şirketiyle ortaklık kurmasına öncülük etmişti.

MAAŞI YÖNETİM KURULUNDA KRİZ ÇIKARMIŞTI

Ghosn'un soruşturmaya konu olan yıllık 7.4 milyon euro'luk maaşını, birkaç milyon euro eksik beyan ettiği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

NISSAN'I İFLASTAN KURTARDI

1999 yılında Fransız Renault tarafından Japon otomobil üreticisi Nissan'ın başına getirilen Ghosn, 2001 yılından beri hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı olarak markayı iflastan kurtarması ve yeniden inşa etmesiyle biliniyor. 2005 yılında Renault'un başkanı olan Carlos Ghosn, 2016 yılında ise Mitsubishi ile ortaklık yapılmasında da öncü olmuştu. Ghosn, Aralık 2016'dan beri Mitsubishi Motors'un da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

HİSSELER YÜZDE 12'DEN FAZLA ERİDİ

Japon basınında çıkan haberler, Renault-Nissan'ın hisselerini yüzde 12.8 değer kaybı yaşamasına neden olurken, şirketin hisseleri son üç yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Gelişmeler, Carlos Ghosn'un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil. Öyle ki, Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.