Gülen: 2021, sigortada dengelenme yılı olacak

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, 2021’in genel ekonomi ile birlikte sigorta sektörü için de dengelenme yılı olacağını söyledi. Gülen, sağlık ve siber sigortalarda yaşanan talep artışının bu yıl da devam edeceğini öngördü.

Salgının etkilerinin sürdüğüne işaret eden Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, 2021’in genel ekonomi ile birlikte sigorta sektörü için de dengelenme yılı olacağını söyledi. Gülen, sağlık ve siber sigortalarda yaşanan talep artışının bu yıl da devam edeceğini öngördü.

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “2021’in hem sigorta hem de diğer sektörler için bir dengelenme yılı olacağını düşünüyorum. 2021’de reformların gündeme alınması sağlanabilir, aşı uygulaması ile ekonomide normalleşme yaşanabilirse gelecek yıl tüm sektörler açısından toparlanma gözlemleyebiliriz” dedi.

Sigorta sektöründeki 2020 yılı gelişmeleri ve 2021 öngörülerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gülen, sektörün tüm zorluklara rağmen 2020’yi teknik kârlılık anlamında verimli geçirdiğini söyledi. Büyüme rakamlarına bakıldığında, sektörün elde ettiği üçüncü çeyrekte verilerinin 2020’yi pozitif büyümeyle tamamlayacağına işaret ettiğini belirten Gülen, “Üçüncü çeyreğin alt kalemlerindeki en yüksek artış yüzde 41,1 ile finansman ve sigorta sektöründe oldu. Tüm bunları göz önüne aldığımızda sigorta sektörünün bu süreçten en az hasarla çıktığını söylemek mümkün. Tüm dünya genelinde oldukça zorlayıcı bir süreçten geçiyoruz. Yeni yılın hem sigorta hem de diğer sektörler için bir dengelenme yılı olacağını düşünüyorum. 2021’de reformların gündeme alınması sağlanabilir, aşı uygulaması ile ekonomide normalleşme yaşanabilirse tüm sektörler açısından toparlanma gözlemleyebiliriz. Bu yıl da salgının etkilerinin süreceğini göz önünde bulundurduğumuzda, sağlık sigortalarına olan talebin devam edeceğini düşünüyorum. Aynı zamanda bu dönemde dijitalleşmenin eşmenin altın çağını yaşamasıyla birlikte dijital risklere karşı da farkındalık kındalık göstermeye başladık. Bu u sebeple siber koruma sigortalarına na yönelik talep artışının söz konusu nusu olacağını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Sağlık sigortalarında talep artışı devam edecek”

Uğur Gülen, tüm dünyaya zorlu bir süreç yaşatan COVID-19 salgın hastalığının belki de tek iyi sonucu olarak, toplumda uzun yıllardır temelini atmaya çabaladıkları sigorta bilincinde yaşanan artışın görülebileceğini vurgulayarak, “Salgının Türkiye’deki ilk evresi olan mart-haziran arası dönemde sağlık sigortalarında yüzde 25 artış yaşandığını gözlemledik. Bu dönemde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası adetlerimizde de yüzde 10’luk artı artış trendi mevcut.” diye konuştu.

Salgının yanı sıra nüfus istatistiklerine bakıldığında, insan ömrün rünün uzadığının da görüldüğünü ifade eden Gülen, şunları kaydetti:

“Ömür uzadıkça kronik hastalıklarda da artış yaşanıyor. Daha önce hastane başvurularının öne önemli bir bölümü akut rahatsızlıklarla ilgiliyken, günümüzde bu durum tersine dönerek yüzde 65-70 oranlarında kronik rahatsızlıklardan oluşmaya başladı. Bu bağlamda, uzun ömür sağlığa ve sağlık sigortalarına olan ihtiyacı önemli ölçüde artıracaktır.”

“Bilinçsiz dijitalleşmenin risklerine dikkat”
Şu an salgın nedeniyle milyonlarca kişinin kişi evlerinden çalıştığını hatırlatan Aksigorta Genel Müdürü Gülen,  “Çalışanlar uzaktan şirket ağlarına erişerek VPN bağlantısı ve RDP ile verilerine, bilgilerine ulaşabiliyor. Ancak bu tür bağlantılarda  var olan şifreler bazen yetersiz kalıyor ve siber saldırılar maalesef ki, tek şifre ile girilebilen açık RDP uygulamaları üzerinden gerçekleşebiliyor. Önlem alınamaması halinde bu dönemde kurum çalışanlarının evden çalışırken, şirket verilerine bilgisayar ve telefonlarından uzaktan erişim sağlaması şirketler için büyük bir risk taşıyor. Bu konuda kişiler ve kurumlar, bilinçsiz dijitalleşmenin getirebileceği risklerin yeni yeni farkına varmaya başladı. Pandemi dönemiyle birlikte artan teknoloji kullanımı, siber koruma ürünlerinde de artış yaşanmasına neden oldu” açıklamasında bulundu.

Son birkaç yıldır temellerini attıkları dijitalleşmenin, salgın ile birlikte inanılmaz bir hıza kavuştuğunu ifade eden Gülen, “En az 3 yılda gidilecek yolu, pandemi etkisiyle birkaç ayda kat etmiş olduk. Bu bağlamda gelecek yeni ürünlerin, müşterilerimizin dijital hizmet konforunu artırmaya yönelik ürünler olacağını söyleyebilirim. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Gülen, Aksigorta olarak teknolojik altyapıları sayesinde sanki uzun yıllardır uzaktan hizmet veriyormuşçasına rahat ve başarılı bir şekilde bu süreci yönettiklerini, müşterilerin evde kalmalarını destekleyici pek çok hizmet ve uygulama hayata geçirerek müşteri memnuniyet puanlarını üst seviyelere taşıdıklarını kaydetti.

“Dijitalleşme yatırımlarımızın karşılığını gördük”

COVID-19 salgını ile birlikte tüm dünyada yaşama şeklinin inin değiştiğini vurgulayan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, salgın ile birlikte sigorta sektöründe de iş yapış şekillerinin değiştiğini i söyledi. İşleri mart ayından bu yana evden yürüttüklerini, son yıllarda temellerini attıkları dijitalleşme adımlarının, salgın sürecinde en büyük destekçileri olduğunu belirten Gülen, başarılı teknolojik altyapıları sayesinde,  iş süreçlerinde herhangi bir aksaklık yaşamadan güvenli bölge olan evlerde sigortacılık hizmeti sağlamaya devam ettiklerini bildirdi. Gülen, bu süreçte evlerden hizmet vermeye devam ederken, müşterilerin de tüm sigortacılık işlemlerini evlerinden yürütebilmelerine olanak sağlayan hizmet ve uygulamaları devreye aldıklarını vurguladı.