İrlanda 50 yılın fırtınasına hazırlanıyor

İrlanda’yı vurması beklenen son 50 yıl en şiddetli fırtınası Orphelia 2. kategoriye yükseltildi ve tarım alanlarından ABD başkanı Donald Trump’a ait golf sahasına kadar bir çok yer tehdit altında.

İrlanda son 50 yılın en şiddetli fırtınası olan Orphelia’ya hazırlık yapıyor. İrlanda’yı vurması beklenen son 50 yıl en şiddetli fırtınası Orphelia 2. kategoriye yükseltildi ve tarım alanlarından ABD başkanı Donald Trump’a ait golf sahasına kadar bir çok yer tehdit altında.
 
Cuma günü Londra yerel saatine göre fırtınanın rüzgar hızı saatte 169 km’ye ulaşarak Saffir – Simpson ölçeğinin 5 aşamalı seviyesinde 2. seviyeye ulaştı. ABD Ulusal Kasırga merkezine göre Azor adalarının yaklaşık 1000 km güneybatısında patlak veren fırtına Pazartesi İrlanda’ya ulaşana kadar bir miktar etkisini kaybedecek.
 
Aynen Irma kasırgasının Florida’daki MAR-A-Lago golf kulübünü etkilemesi gibi Orphelia da Doonbeg yakınlarındaki Trump’a ait golf sahasına zarar verecek gibi duruyor. Yetkililere göre tesis fırtına sırasında deniz kıyısında 10 metrelik bir toprak kaybı yaşayacak.

Birmingham’daki The Weather Co. Şirketinden Kıdemli meteoroloji uzmanı David Reynolds’a göre fırtına İrlanda’nın batı kıyılarını vurup etkisini kaybedecek.  

Orphelia 1961 yılında İrlanda’yı vuran 18 kişinin yaşamını yitirmesine ve bazı bölgelerde ağaçların yaklaşık %25’ini yok olmasına neden olan Debbie Kasırgasından bu yana en etkili hava olayı olacak. Debbie kasırgasında ayrıca uçak düşmesi nedeniyle Azor adaları civarında 6 kişi ölmüştü.

İrlanda hükümetinden bir yetkili yazılı açıklamasında durumun gözlemlendiğini Cumaya kadar bir kasırga görev gücü oluşturulabileceğini ifade etti.

İrlanda Meteoroloji müdürü Gerald Fleming Fırtınanın Ülkeyi hızlı bir şekilde geçeceğini ve bazı bölgelerde şiddetli yağış ve toprak kaymasına neden olmasını beklediklerini ifade etti.

Georgia Enki Araştırma Merkezinden fırtına modelleme uzmanı Chuck Watson’a göre olası zarar İrlanda için 800 milyon dolar, İngiltere için 300 milyon dolar ayrıca Fransa, İspanya ve Portekiz’de de onlarca milyon dolar olacak. Günümüz rakamlarıyla Debbie’in yol açtığı kayıp 338 milyon dolar olarak hesaplanıyor.   

Hem İrlanda hem de İngiltere’den uzmanlar Pazartesi günü için vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardılar. Uyarıda olası elektrik ve cep telefonu kesintileri, bazı binalarda çatıların zarar görmesi ve neticesinde ciddi yaralanmalar olabileceğinden bahsedildi.  

Normal şartlarda Atlantik Okyanusunda kasırgaların kuzeybatıya doğru ilerlemesi olası değildir. Zira 19. Yüzyıldan bu yana meydana gelen 15 büyük kasırga ABD, Meksika ve Karayipleri etkiledi ve bölgede yüzlerce kişinin ölümüne ve yaklaşık 300 milyar dolarlık zarara yol açtı.

Ophelia ve diğer fırtınalar hakkında bilinmesi gereken diğer bazı hususlar ise:

·       En önemli iki fırtına modelleme sistemi Ophelia’nın İrlanda’nın Kerry ve Cork bölgesinde etkili olup olmayacağı konusunda iki faklı görüş dile getirdi. ABD Küresel Hava Tahmin sistemi fırtınanın kıyıdan uzakta seyredeceğini Avrupa Orta Ölçekli Hava Tahmin Merkezi ise Pazartesi günü İrlanda’ya ulaşacağını öngörüyor.
·       ABD bu yıl şu ana kadar 4’ü kasırga boyutunda 6 fırtınaya maruz kaldı. Avrupa’da ise Maria ve Lee kasırgalarının neden olduğu ve İngiltere’deki rüzgar enerji santrallerini rekor düzeyde çalıştıran rüzgarlar etkili oldu.
·       Orphelia’nın yol açacağı rüzgarlar İngilteredeki rüzgar enerjisi üretimini arttıracak. 17 Ekim 2017 tarihi için öngörülen 8.902 megawattlık elektrik üretimine ayın birinde ulaşılmış durumda.
·       Rüzgar hızının saatte 135 km’yi geçmesi durunda santrallerin devre dışı bırakılması düşünülmekte.
Kuzey İrlanda'da rüzgar santrallerine yatırım yapan fonları yöneten Greencoat Capital LLP'nin ortaklarından Stephen Lilley'e göre, rüzgarların saatte 85 mil'e ulaşması durumunda rüzgar çiftlikleri devre dışı bırakılabilir.