Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Covid-19'a bağlı ölümlerde Avrupa ülkeleri ön sıralardadır. İngiltere'de 1 milyon kişi başına 618, İspanya'da 850, İtalya'da 569, Fransa'da 453, Almanya'da 106 vefat olmuştur. ABD'de bu sayı 360'tır. Türkiye 57 vefat ile 47. sırada yer almaktadır.
"İnsanlar Covid-19 ile mücadelede bir zafer elde edemedi. Salgının başlangıcından bu yana dünya en yüksek vaka sayısını gördü. Dünyanın herhangi bir yeride Covid-19!a etkili bir ilaç bulunamadı, aşı geliştirilemedi. Bu gerçek tetikte olmamızı, seyiri incelemeyi ve acil müdahaleyi gerektiriyor.
"Her mesajımda durumdan bilgilendirmeye ve uyarmaya çalışıyorum. Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzına dönmek olmadığını ısrarla vurguladım. Toplum hayatının vazgeçilmez gereklerinin farkındayız. Üretim devam etmek zorunda, eğitim ulaşım, ticaret ve turizmin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar.
"Gencimiz, yaşlımız maskeye, mesafeye, temizliğe dikkat ederek bu toplumsal harekete güç kattı ve sonuç aldık. Sağlık personelimizin fedakarca çalışması ve güçlü altyapımız bize bir başarı hikâyesi yazdırdı. Kara göründü ama deniz hâlâ dalgalı. Ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilir bir mücadele için normalleşme zorunluluktur. Bilinçli, istikrarlı, kararlı adımlarla ilerledikçe dalgalanmalardan korkmayız.
"Normalleşmeyi ne kadar kontrollü hayata çevirirsek o kadar güvende oluruz. Son günlerde vaka sayımızda ve yoğun bakıma alınan hasta sayımızdaki değişmeler dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok, belirlenen sınırdayız. Sahilde el ele tutuşmayan gençlerimizin elinde, maskesiz dışarı çıkmayan, mesafeyi korumak için elinden gelen gayreti gösteren beyefendinin, hanımefendinin elinde.
"Korona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakaların şiddetini düşürdüğüne yönelik tespitlerimiz var. İlk günlerde hastalarımız 20 günün üzzerinde hastanede kalırken, bu süre 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması 18,9 günden 2,7 güne indi. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu. Entübasyonda kalma süresi 1 günde 2,6 güne çıktı. Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli oranda düştü. Entübe edilenlerin yüzde 67'si, yoğun bakımdakilerin yüzde 53'ü vefat ediyordu. Şimdi entübe edilenlerin yüzde 4'ü, yoğun bakıma girenlerin yüzde 2'si vefat ediyor.
"Nisan ayının başında günlük entübe edilen yeni hasta sayısı 133 civarındayken, haziran başında 18'e kadar düşmüştür. Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34'e düşmüş durumdadır. Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71,7'dir. 60 yaşından küçük ve alt hastalığı bulunmayan halde kaybettiklerimiz vefat edenlerin sayısının yüzde 4,6'sını oluşturuyor.
"Vaka sayısına göre vefat sayısının en yüksek olduğu il Gümüşhane'dir. En düşük olduğu il ise yüzde 0,33 ile Kilis'tir. Son bir ayda Ankara'da günlük ortalama vaka sayısı 127. Son bir haftada ortalama vaka sayısı 155. Son 3 günde ortalama vaka sayısı 177. Son bir ayda İstanbul'da ortalama 653. Son bir haftada 620. Son 3 günde 616. Son bir ayda İzmir'de ortalama vaka sayısı 32. Son bir haftada 38. Son 3 günde 34. Son bir ayda Bursa'da 64, son bir haftada 84, son üç günde 93, son gün 100'e kadar çıkmış oldu. Kocaeli'de son bir ayda 78, son bir haftada 91, son 3 günde 113. Artış devam ediyor. Konyada son bir ayda 41, son bir haftada 73, son üç günde 88, son gün 100'e yaklaştı. Son bir ayda Kayseri'de 14, son bir haftada 25, son üç günde 28. Diyarbakır'da son bir ayda 58, son bir haftada 81, son üç günde 87, son gün 100'lere yaklaştı. Van'da son bir ayda 7, son bir haftada 17, son üç günde 14. İldeki kurumlarımız dikkatle takip etmektedir ve tedbirlerini alacaktır.
"Biz bize düşen görevi bütün gücümüzle yapma gayreti içindeyiz. Bunu gördüğünüze, inandığınıza eminim. Bu ülkeyi seven, yakınını akrabasını, iş arkadaşını seven her vatandaşımızın da elinden gelen gayreti göstereceğinden şüphe etmiyorum.
"Bugün vaka sayısı 1429. Vefat sayısı 19. İyileşen sayısı vaka sayımız 1261. Test sayımız ise 52 bin 901. Toplan entübe olan hasta sayısı 306. Toplam yoğun bakım hasta sayımız 745.
"Özellikle demin bahsettiğim, kontrollü sosyal hayat dediğimiz yeni normalin en önemli kontrol mekanizması 1,5 metreden aşağı olmayan mesafe, maske ve el hijyeni. Dolayısıyla biz hayatın devam ettiğini ama bu hayatın kontrollü olmak zorunda olduğunun altını çiziyoruz. Bu virüs insandan insana bulaşıyor. Gerekli tedbirlere uyulabilir ve gereği yapılırsa tehdit de ortadan kalkmış olur. Özellikle il kurullarımız, illerinde salgının seyrine göre her türlü tedbiri alma noktasında yetkililer. Bu anlamda maske kullanımıyla ilgili 45 ilde gerekli görüldüğü için bu karar alındı. Benzer şekilde ilave olabilecek illerimiz de olabilir. Bunlardan 3 tanesi için Bilim Kurulu'nun önerisi oldu, biri İstanbul, diğeri Ankara, diğeri Bursa. İstanbul'a artış çok ciddi olmamakla birlikte tedbir amaçlı önerilmiş oldu. İl kurullarımız da bu anlamda alınması gereken kararı almış olurlar. Özellikle şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda, topluluklarda, bu vaka sayılarınına arttığını çok net görüyoruz. Israrla ricamız bu anlamdaki tedbirlere olabildiğince dikkat etmeleri noktasında 83 milyon olara gayret içinde olmamız.
"Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması veya yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmedi. Normalleşme döneminde pik yapıldıktan sonra, bir plato çizdi, daha sonra aşağı düştüğünü hepimiz gördük. Dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi dalgalanmalar olabilir. Bu dalgalanmalar tamamen tedbirlerle doğru orantılı. Bu dalgalanma normal bir dalgalanma mı, beklediğimizden fazla olduğunu söyleyebilirim. Bazı bölgelerde, Orta ve Doğu Anadolu'da daha fazla odluğunu biliyoruz.