Salgının etkisiyle oldukça zorlu geçen bir ekonomik yılın ardından Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı 2021 yılı hakkında öngörülerde bulundu. Yıl içerisinde küresel ekonominin toparlanma sürecine gireceğini aktaran Kırmızı, bu iyileşme sürecini sağlanan mali teşviklerin güven ortamı yaratmasına bağladı.
Küresel salgının en büyük etkileri ekonomik alanda hissedilirken, dünya ülkeleri bu alanda sağladıkları mali teşvikler ile yaşanan krizin olumsuz getirilerini dengelemeye çalıştı. Küresel bazda bakıldığında başta AB ve Amerikan Merkez Bankası’nın uzun süreli parasal destek için koordineli bir eylemin yolunu açmasının, teşvik dağıtımının verimli ve anlamlı olacağı tahminler arasında. Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı da ekonomik anlamda oldukça zorlu geçen 2020 yılının ardından küresel ekonominin 2021 yılındaki seyrine yönelik öngörülerde bulundu. Kırmızı, dünya çapında, hükümetlerin ekonomik iyileşme ve mali teşvik dağıtımına 2021 yılının ilk yarısında başlayacağını öngörerek şunları söyledi: “Böylelikle tüketicilere ve yatırımcılara ekonomik güven ortamı sağlanacak. Bu iyileşme döneminde bankacılık sistemi ve kredilerin seyri etkili olacaktır. Güçlü bankacılık sistemi ekonomik refah ortamının yeniden kazanılması için zemin hazırlarken sorunlu kredi etkileri ise kabul edilebilir seviyeler içerisinde seyredecektir.”
PİYASALARDA TOPARLANMA SÜRECİ
Nihat Kırmızı, beklenenden daha güçlü ekonomik toparlanmadan kaynaklanan enflasyon eğilimlerinin ise 2021 yılı ve sonrasındaki dönemde politikacılar tarafından tolere edileceğini ifade etti. “Salgının yarattığı koşullar 2020 yılında zorlu bir ekonomik ortam yaratsa da 2021 yılında küresel boyutta iki aşamalı bir ekonomik büyüme hakim olacaktır” diyen Kırmızı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan ilki; kitlesel aşılama sürecinin olumlu etkilerinin hissedilmesi ile kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilecek olmasıyla düzene giren ekonomik faaliyetlerden kaynaklanan mekanik bir toparlanma yaşanacak. İkinci aşamada ise toparlanma yaşanan ekonomik ortam tüketiciler için güven ortamını artıracak ve mali teşviklerin yaygınlaştırılmasına destek sağlanacak. Gevşek para politikası ve daha önce benzeri görülmemiş mali destekler, alternatiflere karşı hisse senedi piyasalarının daha iyi performans göstermesi için destek sağlayacağından, piyasalar hem toparlanma yaşayacak hem de salgın sonrası trendler ile fiyatlandırılacaktır.”
‘KISITLAMALAR İKİNCİ ÇEYREKTE ESNETİLECEKTİR’
“Dünya genelindeki iyileştirme programları, küresel ekonominin dijitalleşmeye doğru potansiyel bir dönüşüm içinde olduğunu işaret ediyor” diyen Kırmızı, bu durumun şirketlere yansımasına yönelik ise şunları söyledi: “Şirketler işletmeleri yeniden şekillendirmek için yatırım yaptıkça bu durum gelişmiş pazarlar ana hisse senedi endekslerinde çoklu gelişme için zemin sağlayacaktır. Çünkü büyük oranlar şirket birleşmeleri ve faaliyetlerini de ateşleyecektir.” Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya genelinde başlayan kitlesel aşılama ise 2021 yılının gündemini oluşturmaya devam ediyor. Nihat Kırmızı, yılın ilk çeyreğinde aşı tipleri, aşının yapılma yöntemi yan etkileri ve toplumun aşıyı kabul etmesi ile ilgili ortak bir düşünce olmasa da sağlığın öneminin her zaman göz önünde bulundurulacağını ifade ederek, “Aşıların uygulanmasının başarılı ve beklentilere uygun olmasını temenni ediyoruz. Böylelikle salgın nedenli kısıtlamalar 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren esnetilmeye başlanacaktır” şeklinde konuştu.