Maria Kasırgası'ndan en çok hangi şirketler etkilendi

Puerto Rico kasırgasından en çok etkilenen şirketler: Munich Re, HDI, Everest Re ve Lloyd’s

Puerto Rico kasırgasından en çok etkilenen şirketler: Munich Re, HDI, Everest Re ve Lloyd’s

Keefe, Bruyette & Woods (KBW) Puerto Rico’yu vuran Maria kasırgasının sebep olduğu zarardan en fazla etkilenen reasürans şirketlerin bir listesini yayınladı.

Listenin en tepesinde Puerto Rico’da faaliyet gösteren ve yüzde13.7 pazar payıyla küresel bir reasürans devi olan Munich Re yer alıyor.

Sonrasında sırasıyla yüzde  pazar payıyla HDI Global SE,yüzde7 payla reasürans şirketi Everest Re, yüzde.1 ile Fairfax, yüzde 5.8 ile Alleghany, yüzde 5.3 ile Swiss Re, yüzde5.2 ile XL Group, yüzde 4.4 ile Anglo Holdings LLC, yüzde 4.1 ile Aspen ve yüzde 3.8 pazar payına sahip olan MAPFRE yer alıyor.

Listede ayrıca yüzde 3.3 Pazar payına sahip SCOR, yüzde 2.9 payla Chubb, yüzde 2.8’le Liberty Mutual, yüzde 2.4 ile QBE, yüzde1.9 ile MS&AD, yüzde 1.4 ile Berkshire Hathaway, yine yüzde 1.4 ile AXIS ve son olarak yüzde 0.8 ile Renaissance Re yer almakta.

Ayrıca yine KBW’ye göre Lloyd’s of London iştiraklerinin kayıplarını ana şirketin hanesine yazıldığında şirketin kayıpları yüzde 8 veya daha fazlası ile yukarılarda bir yerde yer alıyor , bu da Lloyd’s’u kasırgadan en çok etkilenen şirketler listesinde 3. Sıraya yerleştiriyor.

Doğal felaket risk modelleme şirketi AIR Worldwide hesaplamasına göre Maria Kasırgasının sigorta endüstrisine verdiği zarar 40 ile 85 milyar dolar arasında yer alıyor ve Puerto Rico tek başına bu zararın yüzde 85’ini yani 34 ile 72.25 milyar dolarlık kısmına neden olmuş durumda.

Bu büyük bir fatura ve bunun önemli bir miktarı sigorta endüstrisine kesilecek, yukarıda sıralananz şirketler bu hesabı aralarında paylaşacaklar.

AIR hesaplamaları doğruysa ve pazar payı oranları gerçeğe yakınsa Maria Kasırgasının Puerto Rico’da sebep olduğu zarardan en çok etkilenecek şirket yüzde 13.7 payıyla Munich Re olacak. Şirketin Pazar payını yüzde 10 ve kasırganın Puerto Rico’ya verdiği zararı AIR şirketinin hesapladığı en alt limit olan 34 milyar dolar olarak düşünüldüğünde bile şirket milyar dolarlık kayıpla karşı kaşıya kalacak. Zira normal koşullarda resürans şirketleri zararın yüzde 65’lik kısmını karşılamakla yükümlü bulunuyorlar.

Maria Kasırgasının Perto Rico’ya verdiği zarardan etkilenen reasürans şirketlerinin çözüm sürecini izlemek ilgi çekici olacak. Bu son kasırga olayı bir kazanç veya sermaye meselesine çevireceği için 2017 kesinlikle farklı bir yıl olacak.