Resmi Gazete'de Bugün - 11 Eylül 2020

11 Eylül 2020 Tarihli ve 31241 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kanun karar ve yönetmelikler

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

YÖNETMELİKLER

–– Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 2946)

–– Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumları Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği

–– Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinalara Takılan İçten Yanmalı Motorlar İçin Gaz ve Partikül Halindeki Kirletici Emisyon Sınırları ve Tip Onayı ile İlgili Gereklilikler Hakkında Yönetmelik (2016/1628/AB)

–– Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ihracatçı birlikleri, 2020 yılı sonunda bütçe açığı oluşturmamak kaydıyla, 2020 yılı içerisinde 2019 yılının gerçekleşen toplam giderleri kadar harcama yapabilecekler. 3/9/2009 tarihli ve 27338 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmeliğe geçici madde eklendi. Geçici maddede, "Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birlikleri, 2020 yılı sonunda bütçe açığı oluşturmamak kaydıyla, 2020  yılı içerisinde 2019 yılının gerçekleşen toplam giderleri kadar  harcama yapabilirler." denildi.

–– Basın İlân Kurumu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

TEBLİĞLER

–– Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği

–– Borçlanma Aracı Sahipleri Kurulu Tebliği (II-31/A.1)

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) "Borçlanma Aracı Sahipleri Kurulu (BASK) Tebliği" yürürlüğe girdi. Tebliğ, borçlanma aracı sahipleri kurulu ve temsilcileri ile  ihraççının ödeme yükümlülüklerinin ihlali ve borçlanma araçlarının  yapılandırılmasına ilişkin hususları düzenliyor. Herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma aracına  ilişkin olarak hazırlanan izahname veya ihraç belgesinde yer verilen  veya bu belgelere dayanılarak MKK’da tanımlanmış faiz, vade, anapara  ile varsa izahname veya ihraç belgesinde belirtilmiş borçlanma  aracının diğer asli hüküm ve şartlarında, yatırımcıların yatırım  kararlarını etkileyecek nitelikteki değişikliklerin yapılabilmesi için  ilgili tertip borçlanma aracı sahiplerinin oluşturduğu Tertip BASK’ın  karar alması gerekecek.

Tertip BASK toplantılarında kararlar, izahname ve/veya ihraç  belgesinde aksine daha ağır nisap öngörülmüş bulunmadıkça, her bir  tertibin tedavülde bulunan toplam nominal bedelinin üçte iki  çoğunluğunu temsil eden borçlanma aracı sahiplerinin olumlu oyu ile  alınır. Tertip BASK toplantılarında alınan kararlar toplantı  tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde ihraççının yönetim  kurulu tarafından onaylanmadıkça geçerli olmayacak. İhraççının yönetim  kurulu tarafından onaylanan ve Genel BASK kararı ile reddedilmemiş  olan Tertip BASK kararları, bu kararlara olumlu oy vermeyen veya  usulüne uygun şekilde yapılan çağrıya rağmen toplantıya katılmayan  aynı tertip borçlanma aracı sahipleri için de hüküm ifade edecek.

Tertip BASK’ta alınmış ve ihraççının yönetim kurulunca onaylanmış  bir kararın kendi haklarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle ihraççının  aynı veya farklı ihraç tavanlarına dahil tedavülde bulunan tüm diğer  tertip borçlanma araçlarının nominal değerinin yüzde yirmisine sahip  olanlar yönetim kurulunun onay kararından itibaren en geç beş iş günü  içinde Genel BASK’ın toplanmasını talep edebilecek. Bu süre geçtikten  sonra Genel BASK’ın toplanması talep edilemeyecek ve Tertip BASK’ta  alınan kararlar kesinlik kazanacak.

Genel BASK, ilgili Tertip BASK kararının ihraççının yönetim kurulu  tarafından onaylandığı tarihten itibaren on beş iş günü içinde  toplanacak. Yönetim kurulu tarafından usulüne uygun yapılan çağrıya  rağmen Genel BASK’ın bu süre içinde asgari olarak beşinci fıkrada yer  alan karar nisabını sağlayacak şekilde toplanmaması halinde Tertip
BASK kararları kesinlik kazanacak.

Genel BASK toplantılarında kararlar, bu toplantıya katılma hakkı  veren borçlanma araçlarının toplam nominal bedelinin en az üçte iki  çoğunluğunu temsil eden borçlanma aracı sahiplerinin oyu ile alınacak.

Genel BASK, Tertip BASK’ta alınmış ve ihraççının yönetim kurulunca  onaylanmış olan ve kendi haklarını olumsuz etkileyen kararları  görüşür. Görüşülen kararların üçte iki çoğunluk ile reddedilmesi  halinde Tertip BASK kararı yürürlüğe girmeyecek.

Bu maddenin diğer fıkraları saklı kalmak üzere, borçlanma  araçlarına ilişkin izahname veya ihraç belgesinde, borçlanma aracı  sahiplerine karşı ihraççının finansal veya operasyonel durumuna  ilişkin yer verilen taahhütlerde değişiklik yapılabilmesi için Tertip BASK kararının gerekli olup olmadığı ve gerekmesi halinde ilgili karar  nisapları izahname veya ihraç belgesinde belirlenecek. Bu fıkra  kapsamında alınan karar için ayrıca Genel BASK’ın onayı aranmayacak.

 

YARGI BÖLÜMÜ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI

–– Anayasa Mahkemesinin 11/6/2020 Tarihli ve E: 2019/2, K: 2020/28 Sayılı Kararı

–– Anayasa Mahkemesinin 25/6/2020 Tarihli ve E: 2020/22, K: 2020/34 Sayılı Kararı

–– Anayasa Mahkemesinin 10/6/2020 Tarihli ve 2014/7804 Başvuru Numaralı Kararı

İLÂN BÖLÜMÜ

a - Yargı İlânları

b - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

c - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri