Sağlık Bakanı Koca, illere göre vaka ve ölü sayısını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca korona vakalarının illere dağılımını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca korona vakalarının illere dağılımını açıkladı. Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Vakalarımız içindeki ölüm oranımız yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu, bunu daha aşağıya düşürme noktasında başarı gösterebilirsek bu son derece önemli olur. Almanya ve Güney Kore'de bu sayıların arttığını, açıklanan rakamların daha yüksek olduğunu biliyoruz. Hedefimiz hayatını kaybedenlerin sayısını azaltmak.

"Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta sakınca olmadığını düşünüyoruz. İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852. Yüzde 60'lara yakın. Onu İzmir izliyor, 813 vaka. Bu iki ili 712 vakayla Ankara, 581 vakayla Konya, 418 vakayla Kocaeli, 268 vakayla Isparta, 207 vakayla Sakarya, 197 vakayla Adana, 135 vakayla Bursa ve 112 vakayla Samsun izliyor.

"Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ağırlıklı İstanbul (117), devamında İzmir (18).

"Hayatını kaybedenlerin yüzde 79,5'i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların 74,7'si 60 yaş üstü. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Hayatını kaybedenlerin yüzde 69'u hiper tansiyon hastası, yoğun bakımda olanların yüzde 63,3'ü tansiyon hastası. Hayatını kaybedenlerin yüzde 80'i 60 yaşın üstü ve kronik hastalıkların seyri de yüzde 75-80. Şu dönemde kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü her vatandaşımızın daha riskte olduğunu görüyoruz. Yüzde 80 oranında kaybettiklerimizin bu grupta olduğunu görüyoruz. 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın 65 yaş üstü evden çıkmama yasağı vardı. Bunu genişleterek ifade ediyorum, 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin evlerinden çıkmamaları, kendilerini izole etmeleri ve teması minimalize etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.

"Hastalığın yayılmasını ve can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Kendimizi izole edelim, yuvamız gücümüz olmalı, dışarı çıkmayalım, virüse fırsat tanımayalım.

"Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü'yle bugün görüştük. Özellikle bu süreçte gelinen noktayı ve daha önce merkez üssü olarak Çin'den sonra Avrupa'nın görüldüğü ama şimdi Kuzey Amerika'nın merkez üssü olduğu şeklinde bir kanaat oluştu. Birçok ülkeye destek sağladığımız için teşekkür ettiler. Bu süreci virüsün Türkiye'ye gelişinin uzun bir süre geç olduğunu ve başarılı olduğumuzu, Avrupa'da en son virüsün geldiği ülke olduğumuzu ifade ettiler. süreci başarılı şekilde götürdüğümüzü, her türlü yardıma hazır olduklarını, süreci de şeffaf bir şekilde yaptığımız için de teşekkür ettiler. Bu süreci tedavi dahil olmak üzere ayrıca konuştuk. Bu anlamda iyi bir görüşme oldu.

"Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Özellikle semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. hastalık bulgusunun olup olmadığını takip ediyorsunuz. Devamında da hastalık bulgusu olmayabilir. Umreden geldikleri için ve pozitif vakaların da olduğunu görerek devamında herhangi bir bulgusu olmayanların test yapıldığında da pozitif olduğunu gördük. Özellikle temasınız varsa ve riskli bir bölgeden geliyorsanız bu durumda hastalık bulgusu olmayabilir. O dönemde test pozitif çıkabilir. Hiçbir hastalık bulgunuz olmadan bunun olabilirliğini gösterdiği için de önemli.

"Bölgesel bir takım tedbirler, yapılması gereken şu. Bütün ülkede hareketliliği azaltan bir önerisi olmuştu Bilim Kurulu'nun. Bundan sonraki süreçte il pandemi kurullarımız dahil olmak üzere bölgesel daha sıkı tedbirler alınabilir. Önemli olan hareketliliği azaltabilir olmak, zorunlu olmadıkça evden çıkmamak. Tek önleyici tedbirin bu olduğu açıkça görülüyor.