Sigorta acenteleri robotlara direnebilecek mi

“Robotlar geliyor” fakat bu gelişmeden  korkmak yerine işbirliği şansını kovalamak gerekiyor. 

Robotların insanların elinden işlerini alacakları fikri uzunca bir süredir endişe kaynağı olmaya devam ediyor, fakat yeni yayınlanan bir rapor sigortacıların ve acentelerin bu tür bir ilerleme karşısında varlıklarını sürdürebileceklerini hatta kendilerini daha da geliştirebileceklerini gösteriyor.
 
Uluslararası bir hukuk firması olan DAC Beachcroft’un yayınladığı Sigorta Piyasası Koşulları ve Eğilimleri 17/18 raporuna göre “robotlar geliyor” fakat bu gelişmeden  korkmak yerine işbirliği şansını kovalamak gerekiyor. 

DAC Beachcroft sigorta bölüm başkanı Helen Faulkner sigortacılıkta teknolojinin çok hızlı geliştiğini yine de bunun ille de bir devrim olarak adlandırılamayacağını düşünüyor ve ekliyor ” Evet bu gelişme bazı karışıklıklara neden olacaktır fakat yeni teknolojileri benimseyen yerleşik sigortacı ve acenteler dönüşüp yaptıkları işte iyileşecekler.

Faulkner sigortacılık sektörünün geç te olsa yapay zekanın endüstri üzerindeki muhtemel etkisinin farkına vardığını düşünüyor. Ona göre şu ana kadar teknolojik gelişme deyince insanların aklına yönetimsel süreçler gelmekteydi fakat yakın zamanda yapılan bir araştırma yapay zekanın sigorta istatistikleri, poliçe hazırlama, ücretlendirme ve hasar tespiti gibi alanlarda da etkili biçimde kullanılabileceğini gösteriyor.
 
Faulkner sözlerini ” Mesleğe yeni başlayan kişiler yüksek maliyetli işlerle uğraşmak zorunda kalmayacaklar ve daha deneyimli sigortacıların rolleri gözden geçirilecek. Verilerle uğraşan yeni tür bilim insanlarıyla karşılaşacağız ve bunlardan bazıları sigorta istatistikleri ve poliçe hazırlama gibi kilit konularda çok yetenekli olacaklar.” şeklinde sürdürdü.
Yapay zeka sadece yönetimsel rolleri etkilemeyecek müşterilerle yüz yüze çalışan kesimi de etkileyecek çünkü müşteriler sigortacılarla interaktif bir şekilde etkileşim içerisinde olmaktan memnun olacaklar.

Faulkner yapay zekanın şirketlerin yapıları, mülk portföyü ve hassas kişisel bazı meseleler konusunda bir çok yeni meydan okumaya sebep olacağını yine de gözümüzü korkutacak bir düşman olarak görülmemesi gerektiğini özellikle belirtiyor.

Ona göre sigortacılıktaki teknolojik gelişmelerden korkmak yerine onu herkesin birlikte çalışıp acente, sigortacı ve müşterilerin hepsine yarar sağlayacak ve birlikte çalışmalarını teşvik edecek bir süreç olarak görmekte fayda var.