2023 yılının ilk dokuz ayında yaşanan birçok olumsuz etken ve krizlere rağmen sigorta sektörü yükseliş gösteriyor. Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk, yaptığı değerlendirmede sigorta sektörünün bu yılın ilk 9 ayında yüzde 123'lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar liraya ulaştığını ancak 2024 yılının sektör açısından zor bir yıl olacağını söyledi.
2023 yılı, sigorta sektörü açısından pandeminin etkilerinin sarılmaya çalışıldığı ve yüksek enflasyon ortamında fiyatlama yapılmaya çalışılırken Türkiye’de yaşanan deprem, sel gibi üzücü afetlerle hareketli bir döneme girdiğini söyleyen Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “Türkiye Sigorta Birliği’nin son açıkladığı istatistiklere göre ise sektörün yılın yüzde 123'lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar liraya ulaştığı görülüyor. Bu değerlendiremeye göre sektör olarak yılın sonunda 500 milyar lira prim üretimini aşabiliriz” dedi.
Sigorta sektörünün büyümesinin enflasyonun üstünde gittiği bilgisini paylaşan Esentürk: “Aynı zamanda doların devalüasyonunun da aşağı yukarı %30-35 bandının üzerinde gidiyor. Sigorta sektöründe çok belirgin şekilde ağırlıklı olarak kasko ve sağlık sigortalarının prim artışlarının taşıdığı bir büyüme var. Bu 2024 yılında reasüras maliyetlerinin artışıyla kurumsal elementer poliçeler tarafında da ciddi bir etki olarak karşımıza çıkacak” diye ekledi.
2024 sektör için zor olacak
Acentelik mesleği için zor bir yılın beklendiğini ileten Erol Esentürk: “Özellikle kurumsal elementer branş oldukça zorlu geçecek, bunun emarelerini şimdiden görmeye başladık. Reasürans piyasalarının daralması, Türkiye’ye ayırdıkları kapasitenin de oldukça azalması bunda başlıca etken… Bu doğrultuda reasürans tarafındaki arzın azalması, Türkiye’de de talebin artması öncelikle sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerini ciddi seviyede yukarı çekiyor. Son dönemde Türkiye’de üst üste bir sürü doğal afetler de yaşandı. Şubat ayında 11 ilimizi etkileyen deprem, daha öncesinde sel, su baskınları, dolular v.s.
Bunları alt alta koyduğumuzda bir taraftan da enflasyon ve devalüasyon etkisi ile artan hasar maliyetlerini bir tarafa koyduğumuzda sonuç ortada… Reasürans şirketlerini geçtiğimiz son 2-3 yıl, özellikle Türkiye Sigorta sektörü memnun etmedi. Bu da primlere yansıma olarak karşımıza çıkacak. Biz de acenteler olarak kurumsal elementer branşta artan fiyatlar, artan maliyetler, zor bulunan teminatlarla karşı karşıya kalacağız. Sigortalılarımıza da bu değişkenliği, bu zorlaşan şartları anlatabilmek durumunda kalacağız. Dolayısıyla özellikle kurumsal elementer branş için zor bir yıl acenteleri bekliyor” diye belirtti.
2024’te hedefler büyük dijitalleşemeye yatırım
Monopoli Sigorta olarak yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Erol Esentürk: “2023 yılında da sektör ortalamasının üzerinde büyüme hedefimizi gerçekleştirmek için çok çalıştık. Özellikle büyümeyle birlikte mutlaka olması gereken dengeli portföy yapımızı da korumaya çalıştık. Motor branşlar olan kasko ve trafik ile sağlık, yangın, nakliyat, mühendislik branşlarında da hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Monopoli Sigorta olarak 2024 için altyapılarını hazırlamaya başladığımız bir dijital platformumuz olacak. 2024’ün başlarında internetten satış, arkasından Monopoli App gelecek.
Bu çalışmalarla öncelikle Monopoli Sigorta’nın dijital taraftaki kaslarını kuvvetlendirmeyi ve dijital tarafı biraz daha anlayabilmeyi hedefledik. Aracı sektöründe önemli bir oyuncu olarak bizim ağırlıklı odağımız öncelikle yeni müşteri kazanma üzerine olmayacak, bu bizim ikincil amacımız. İlk amacımız mevcut müşterimizin dijital alışkanlıklarını arttırmak. Bizim aracılığımızla, telefon veya mail kanalları ile yaptırıyor olduğu sigortacılık süreçlerini dijitale ve aplikasyon üzerine çekebilmek istiyoruz. Orada bir sadakat programı yaratmak ve bu sayede müşteri deneyiminin kalitesini arttırabilmek gibi amaçlarımız var. Birkaç fazı olacak bu projenin… Tabii uzun soluklu bir proje, hem zaman alacak, hem de belli bir maliyete de katlanmak durumunda kalacağız. Ama yeni Dünya düzeninde sigortalılarımızın beklentilerini karşılayabilmek adına mutlaka dijital alanda bulunmamız gerektiği inancındayız.
Dolayısıyla çıktığımız yolda sonuna kadar gideceğiz. Bir taraftan tabii ki rekabet gücümüzü arttırmak için kendi operasyonel süreçlerimizi hızlandıracak yatırımlar da yapıyoruz. Burada işte robot yazılımlar, yapay zeka gibi entegrasyonlar yapıyoruz. Mevcut operasyon kalitemizi arttırıcı ve süreçlerimizi daha verimli hale getirici eylemler içerisindeyiz. O tarafta da bir yatırım dönemimiz var. Dolayısıyla özetlemek gerekirse rekabet gücümüzü artırabilmek amacıyla, 2024 yılı; hem iç süreçlerimizi, hem de sigortalı yüzüne yansıyan süreçlerimizi, son kullanıcıya yansıyan süreçlerimizi ağırlıklı olarak dijitalize etme üzerine kurulu bir yıl olacak bizim için” diye hedeflerini paylaştı.