Sigortacılık şirketleri dijitalleşme sürecinin neresinde

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketleri EY, “Dijital Sigortacılık Vizyonu” raporunun sonuçlarını açıkladı

Sigortacılık sektörü, dijital kanal kullanımının giderek yaygınlaşması ve müşteri beklentilerinin değişmesi ile birlikte hızlı ve köklü bir dönüşümden geçiyor. Dijitalleşme sürecini avantaja dönüştürerek sektörde öne çıkmayı hedefleyen sigortacılık şirketlerinin sundukları ürün ve hizmetleri sürekliliği olan dinamik bir yaklaşım ile yeni teknolojilere adapte etmesi her zamankinden büyük önem taşıyor.

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, sigortacılık sektöründeki dijital dönüşümün mercek altına alındığı “Dijital Sigortacılık Vizyonu” raporunun sonuçlarını açıkladı. Yeni teknolojilerin beraberinde getirdiği bilgi işlem hızının, hizmet ve ürünlerin kişiye özel tasarlanmasına daha fazla imkân tanıyacağının belirtildiği raporda; dijitalleşme sürecindeki sigortacılık şirketlerinin özellikle siber güvenlik risklerinin önlenmesi, kişisel verilerin korunması ve otomasyon alanlarına yatırım yaptıkları ifade ediliyor.

Ürün ve hizmetlerini dijital platformlara aktaran sigorta şirketleri için kılavuz niteliği taşıyan EY raporunda teknoloji yatırımlarında gözetilmesi gereken stratejik öncelikler ve hangi teknolojinin hangi alanlarda değer yaratacağı gibi konular ele alınıyor.

Teknoloji yatırımlarında gözetilmesi gereken stratejik öncelikler

- Sürdürülebilir büyüme: Yatırımların gelecek çeyrek dönem kadar yakın bir zamanda büyümeye katkı sağlaması ve gelecek yıllarda sürdürülebilir büyüme için temellerin atılmasına destek olması.

- Özsermaye karlılığı: Teknoloji ile desteklenen iş modelinin operasyon süreçlerini değiştirerek performansı artırması, aynı zamanda maliyetleri düşürmesi.

- Dinamik bir yapı: Yeni ve kişiselleştirilmiş ürünlerin öncekine göre çok daha hızlı bir şekilde tasarlanması, geliştirilmesi ve müşteriye sunulması.

- Müşteri bağlılığı: Dijital kanalların sağladığı yeni imkânlar sayesinde son tüketiciyle daha yakın ilişkiler kurulması.

Geleceği şekillendiren teknolojiler

- Drone: Ödeme talepleri, prim hesaplanması, poliçe hazırlanması ve ticari sigortacılıkta tesislerin incelenmesi gibi alanlarda bilgi toplama süreçleri drone’lar aracılığıyla yürütülecek.

- Blockchain: Yeni ürün ve ödeme modelleri geliştirilmesi, dolandırıcılık tespiti, risklerin önlenmesi, ödeme taleplerinin yönetilmesi ve reasürans gibi alanlarda kullanılarak sigortacılık sektöründe güven ve şeffaflık güçlendirilecek.

- Telematik: Uzaktan algılama sistemleri olarak bilinen bu teknoloji, araç sigortalarında kullanılarak gerçek zamanlı veri akışı sağlayacak.

- Yapay Zekâ (AI): Robo-danışmanlar ile birlikte sigortacılık sektörüne girecek olan bu teknoloji, müşteri sorularının yanıtlanması, şikâyetlerin değerlendirilmesi, teklif sunulması ve fiyatlandırma gibi alanlarda kullanılacak.

- Robotik süreç otomasyonu: Düşük riskli ödeme taleplerinde (ör: Bin doların altındaki tüm ödeme talepleri) sürecin yürütülmesi, poliçenin yenilenmesi veya değişiklik yapılması gibi alanlarda kullanılacak.

- Nesnelerin İnterneti (IoT): Risklerin etkin biçimde önlenmesi, devam eden operasyonların takip edilmesi ve denetlenmesi, müşteri verisinin değerlendirilmesi ve ürün inovasyonunda kullanılacak.