1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Fonların yönettiği varlık 1 trilyonu aştı

Fonların yönettiği varlık 1 trilyonu aştı

Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fon büyüklüğü 1 trilyon TL’nin üzerine çıktı.

Fonların yönettiği varlık 1 trilyonu aştı

Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fon büyüklüğü, yatırımcıların artan ilgisinin de etkisiyle 2018 yılı Eylül sonunda 170 milyar TL’den dört yılda yüzde 511 oranında artarak Ekim 2022 itibari ile 1,126 trilyon TL’ye ulaştı.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Ali Ersarı, Türkiye’nin istikrarlı ve yüksek büyüme için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında Portföy Yönetimi Sektörünün katkısının her geçen gün arttığını vurguladı. Ekim ayında ulaşılan 1,126 trilyon TL'nin önemli bir eşik olduğunu kaydeden Ersarı, bu eşiğin aşılmasının sektör ve ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çekti.

Ersarı, “Portföy Yönetimi sektörümüz tarafından yönetilen varlıklar, Ekim itibariyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yaklaşık yüzde 11’ine yükseldi. Sektörümüzün geldiği noktayı çok önemsiyoruz ancak Avrupa ile kıyasladığımızda gidecek daha çok yolumuz olduğunu da görüyoruz. European Fund and Asset Management Association (EFAMA)/Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Birliği verilerine göre, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde Avrupa Varlık Yönetimi Sektörü, 31,3 trilyon Euro büyüklük ile Avrupa GSYH’nın yüzde 182’sine ulaştı. Bu veriler bize sektörümüzün halen oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Bu noktada, portföy yönetimi sektörünün gelecek yıllarda da hızlı büyümesini sürdürerek yatırımcılara ve ülke ekonomisine olan katma değerini artırmasını hedefliyoruz” dedi.

Yatırım fonlarının büyüklüğü 630 milyar lira

2022 Ekim sonu itibarı ile yatırım fonları 572 milyar TL’ye, Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) fonları 368 milyar TL’ye ve diğer yönetilen varlıklar 186 milyar TL’ye ulaştı. Yatırım fonlarının hızlı büyümesinin Kasım ayında da devam etti ve büyüklük 630 milyar TL oldu.

"Yatırımcı sayısı 4,9 milyona ulaştı"

Mehmet Ali Ersarı, farklı temalardaki fonlara olan ilginin artmasının, yatırımcıların uzun vadeli bakış açısıyla yatırım yapmaya başladığının göstergesi olduğunu vurgulayarak fonlardaki yatırımcı sayısının 4,9 milyon kişiye ulaştığını belirtti. “Son yıllarda yatırımın gerçek anlamını keşfeden tasarruf sahiplerinin artan ilgisi, gelecek yıllarda sektörümüzün hızlı büyümesini sürdürerek potansiyelini yakalayacağını gösteriyor” diye konuştu. Yatırım yönetiminde de sürdürülebilirliğin giderek önem kazandığına dikkat çeken Ersarı, küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de Çevresel, Sosyal ve Yönetişim/Environmental, Social and Governance (ESG) odaklı yeşil fonların da geliştiğine dikkat çekti. Ersarı, “Hedefimiz, Portföy Yönetim Sektörü olarak, ESG uygulamalarına her geçen gün daha fazla destek vermek ve Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine ve yeşil dönüşümüne katkı sağlamaktır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler