1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ABD, Türkiye'nin ayrıcalıklı ticari ortak statüsüne son verdi

ABD, Türkiye'nin ayrıcalıklı ticari ortak statüsüne son verdi

ABD, bazı Türk ürünlerinin ülkeye vergisiz girmesini sağlayan Türkiye'nin ayrıcalıklı ticaret statüsüne son verdi

ABD, Türkiye'nin ayrıcalıklı ticari ortak statüsüne son verdi

Beyaz Saray, Türkiye'nin ekonomik kalkınma düzeyi ele alındığında, Ankara'nın Genel Ayrıcalık Sistemi Programı'nda (GSP) yer alma ayrıcalığına son vermenin "uygun bir karar olduğunu" açıkladı.

Mart ayı başında Amerikan Ticari Ataşesi, Türkiye'nin "ekonomik anlamda yeterince kalkınmış olduğu için" bu programda artık yer almayacağını açıklamıştı.

Washington, geçen Ağustos ayında iki ülkenin diplomatik gerilim yaşadığı bir dönemde Türkiye'nin programdaki statüsünü incelemeye başlamıştı.

Ancak Ankara, Beyaz Saray'ın böyle bir karar almayacağını umuyordu ve ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği 75 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefine aykırı olduğun söylüyordu.

Türkiye, ABD'nin en eski ve büyük ticaret programı olan GSP'de yer alan 120 ülkeden biriydi. Program, faydalanan ülkelerde ve bölgelerde ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

ABD, GSP kapsamında Türkiye'den 1,66 milyar dolarlık ithalat yaptı ve bu rakam toplam ithalatın yüzde 17,7'sini oluşturuyor.

GSP kapsamında alınan başlıca ürünler otomobil, otomobil parçaları, mücevher, değerli metaller ve taşlar.(BBC Türkçe)

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler