1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. Alacak sigortası nasıl çalışıyor?

Alacak sigortası nasıl çalışıyor?

Alacak sigortası, alacakların tazmininin sağlanması ve alıcıların ödeme gücünün ölçülebilmesi açısından önemli bir ürün. Polaris Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç alacak sigortasının çalışma mekanizmasını anlattı.

Alacak sigortası nasıl çalışıyor?

Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, alacak sigortası ile bir vadeli ticari alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıplar tazmin edilirken, ticari firmaların alıcıları için gerçekleştirdiği finansal ön analizler ile ortaya çıkabilecek muhtemel büyük ölçekli kayıpların en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Yalın Kılıç, alacak sigortasının çalışma mekanizmasını şöyle anlattı: “Alacak sigortası poliçesi sahibi firmalar, mevcut müşterileri ile güvenle ticaret yapmalarının yanı sıra, yeni pazarlara açılırken alacak sigortası şirketlerinden bir veri kaynağı ve yol gösterici bir iş ortağı olarak faydalanabiliyor. Firmaların, ticari faaliyette bulunmakta oldukları alıcılarının risk analizi yapılıyor, bu analizler ile alacağın kalitesi ölçümleniyor ve tahsilat riski ortadan kaldırılıyor ya da en aza indiriliyor. Olası hasarlarda ise, alacak sigortası şirketlerinin tahsilat ve yasal takip deneyimi ile iş birliği fırsatına da sahip oluyor. Ticari alacaklarını sigortalamış bir şirket, vadesinde ödemesini gerçekleştirmeyen alıcıları için, poliçe şartlarına uygun şekilde, başvurularını ve bildirimlerini yaparak hasar süreçlerini başlatmış oluyor. Süreç sonunda ya sigorta şirketinin yönetiminde hukuki yolla tahsilat gerçekleşiyor ya da hukuki takip sonuç vermemiş ise sigorta şirketi, poliçe kapsamında daha önceden tahsis edilmiş olan kredi riskinin yüzde 90’ını poliçeli firmaya ödüyor.”

Alacak sigortasının aşamaları

Alacak sigortasında, firmaların teminat kapsamında olmayan bir yıllık vadeli satışlardan doğan cirosu dikkate alınır. Firmanın toplam bir yıllık cirosundan, peşin, teminatlı, kendi grup şirketlerine yapılan satışlar ve kamuya yapılan satışlar düşülerek poliçeye konu olacak gelecek dönemki sigortalanabilir ciro hesabına ulaşılıyor. En basit tanımı ile firmaların yalnızca açık hesap ve çek, senet karşılığı yaptığı satışların toplamı dikkate alınıyor. Ciro, gelecek bir yıllık dönem için tahmini olarak hesaplanıyor ve bir önceki yılın ciroları referans olarak alınabiliyor.

Diğer önemli unsur ise alıcılar için gerçekleştirilen limit tahsis aşamasa. Sigortalanabilir ciroyu oluşturan alıcılar için teklif aşamasında en yüksek vadeli satış yapılan alıcılar için ön limit tahsis çalışması yapılıyor (10 veya 15 alıcı) ve buradan çıkacak limit kabul oranına istinaden fiyatlama çalışması yapılıyor.

Alacak sigortası primini etkileyen en önemli unsurlardan bir diğeri de, poliçe talebinde bulunan firmaların geçmiş yıllardaki tahsil edilmemiş şüpheli alacak rakamları. Şüpheli alacak rakamının düşük olması, hesaplanacak sigorta primini olumlu etkiliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler