1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ayakta otomobil alıp satanlar kim?

Ayakta otomobil alıp satanlar kim?

İkinci el otomobil satışında kısıtlama getiren düzenleme piyasayı karıştırdı. MASFED Başkanı dava açacaklarını belirtirken, derneğin genel sekreteri bakana "Önce mecliste ayakta otomobil alıp satanlara engel olmalısınız" dedi.

Ayakta otomobil alıp satanlar kim?

İkinci el otomobil piyasasıda bir süredir yaşanan dalgalanmalar Ticaret Bakanlığını harekete geçirmiş ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde piyasa için bir düzenleme getireceklerini belirtmişti. Konu, ikinci elde sıfır otomobil satışını engellemekti. Bakan Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, araç kiralama şirketleri için altı ay ve altı bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın" diyordu.

Nitekim dün yapılan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre ikinci elde aracın tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe doğrudan ya da dolaylı olarak aracı satamayacakları, ancak bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtları 15 Eylül'e kadar satılmaları halinde bu uygulamadan muaf tutulacakları belirtildi.

"Fiyat artışın gerçek nedenini herkes biliyor"

Konu yüzlerce galeriyi etkiliyordu. Bugün de Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç'tan itiraz yükseldi. Erkoç, sektörün görüşü alınmadan hayata geçirilen ve yaşanan sorunlara çözüm olamayacağı düşünülen konuyu hukuki zemine taşıyacaklarını açıkladı. Erkoç'un değerlendirmesine göre sınırlama Anayasa'nın 49. maddesine aykırıydı. 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, sektörün görüşleri alınmadan yapılan bu düzenleme ile ilgili Danıştay’a başvuracakları belirten Erkoç, devlete vergisini ödeyen ve personel çalıştıran motorlu araç satıcılarının günah keçisi olarak gösterildiğini, fiyatlardaki yükselişin nedenlerini herkesin bildiğini vurguladı.

Aydın Erkoç bakan Nurettin Nebati'nin açıklamasına cevaben; "Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor. Bunların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi gerekiyor." dedi.

Ayakta araç alıp satanlar kim?

Bir diğer açıklama da MASFED Genel Sekreteri Niyazi Berktaş'tan geldi. Berktaş twitter'dan bakan Nurettin Nebati'ye "Sayın bakanım defalarca anlatmamıza rağmen ilk önce memurlarınıza, mecliste, ayakta araç alıp satan şahışlara engel olmalısınız. Kayıtdışı oto ticareti yapanlara cesaret veriyorsunuz. Bu işi helal ve düzgün namuslu yapanları töhmet altında bırakıp üzüyorsunız" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler