1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Birden fazla sigorta sicil numarası nasıl veriliyor?

Birden fazla sigorta sicil numarası nasıl veriliyor?

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) sigortalı çalıştırmaya başlayan her işyerine işyeri sicil numarası verildiği gibi, ilk defa çalışmaya başlayan sigortalılara da sigorta sicil numarası verilerek işyerleri ve sigortalılar için tescil işlemi yapılıyor.

Birden fazla sigorta sicil numarası nasıl veriliyor?

Tescili yapılan sigortalılara 2010 yılına kadar ayrıca sigorta sicil kartı düzenlenerek verilmekte idi. Bu kartlar sigortalılarca saklanarak, işyeri değişikliklerinde tekrar işe giriş bildirgeleri, sicil kartlarında yazılı sicil numarasına göre işverenlerce düzenlenerek kuruma verilirdi.

SGK tarafından işlemlerin büyük ölçüde manuel olarak yapıldığı dönemlerde sigortalıların tekrar tescil işlemlerinde daha önceki sicil numaralarına erişim sağlanamadığından, bir sigortalıya birden fazla sicil numarası ve sigorta sicil kartı verildiği gibi, bir sigorta sicil numarasının birden fazla sigortalıya verildiği (mükerrer tescil) durumlarda olabilmekte idi. Emeklilik öncesi veya emeklilik işlemleri sırasında bir sigortalıya birden fazla sicil numarasının verildiğinin tespit edilmesi durumunda, sigortalının ilk çalışması dolayısıyla verilen sicil numarası ipka (geçerli), sonraki çalışmaları ile ilgili sicil numaraları iptal edilmekte ve hizmetler geçerli sayılan sicil numarası altında toplanarak aylık bağlama işlemi sonuçlandırılmakta. 


İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler