1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. DASK ve özel sigortalar nasıl işleyecek?

DASK ve özel sigortalar nasıl işleyecek?

Türkiye Sigorta Birliği DASK ve diğer sigorta poliçe sahipleri için izlenecek yolları açıkladı.

DASK ve özel sigortalar nasıl işleyecek?

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) deprem hasar ihbarları için açıklama yaptı. Buna göre

“Mesken olan konutlar” için ve “DASK’a tabi işyerleri” (konutların altındaki dükkanlar) için hasar ihbarının öncelikli olarak DASK kurumuna yapılması gerekiyor. Vatandaşlar ihbarların nasıl yapılabileceğine dair detaylı bilgiye DASK kurumunun ilgili linkini kullanılarak (https://dask.gov.tr/hasar-ihbar.html ) ulaşabilecekler. Hasarlar için Alo Dask 125 hattını arayabilecekler ya da https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/createClaimPortal adresinden ihbar girişinde bulunabilecekler.

İhbar sonrasında ise; sigortalı işyeri ya da konut DASK’a tabi ise, DASK eksperinin ve AFAD’ın vereceği hasar derecesine göre DASK tarafından değerlendirilerek ödeme yapılacak. DASK tutarını aşan bir hasar olması durumunda ihtiyari olarak yapılmış olan sigorta poliçesi devreye girecektir.

Sigorta şirketinden konut ya da işyeri poliçesi olan sigortalılardan, eğer sigortalı işyeri ya da konut DASK’a tabi değil ise, ya da DASK’ı yok ise ya da DASK’ın limitini aşan bir bina hasarı olması durumunda ise sigorta şirketi eksperinin raporu ve AFAD raporu çerçevesinde hasar işlemleri yürütülecek. Bu durum için doğrudan poliçe sahibi sigorta şirketine ihbar yapılması yeterli.

Poliçede deprem eşya teminatı olması koşulu ile, deprem sebebi ile hasar gören eşyalar için yazılı beyan ile birlikte ihbar yapılması yeterli olacak. Sigorta şirketi hasar servisi, hasarını en kısa sürede ödenmesi için eksper yönlendirmesi yapabilir veya belgeye bağlı olarak hasarı ödeyebilir. Eksper aracılığı ya da hasar talep listesi ve resimler üzerinden işlem yapılabilecek.

Deprem sebebi ile hasar gören araç için en yakın sigorta anlaşmalı servise gidilerek yazılı beyan ile birlikte ihbar verilmesi yeterli olacak. Sigorta şirketinin anlaşmalı servisi hasarın giderilmesi için en hızlı biçimde onarıma başlayacaktır. Enkaz altında kalan yada ağır hasarlı olan araçlar için sigorta şirketinden beyan ile hasar talep edilebilecek.

Deprem sebebi ile bedeni zarar gören yahut yakınları vefat edenlerin ise , poliçelerinin bulunduğu sigorta şirketine yazılı beyan ile birlikte ihbar yapması yeterli olacak. Poliçe sahibi sigorta şirketi hasarın giderilmesi için en hızlı biçimde değerlendirmeye başlayacak.

Ayrıca DASK’a tabi olmayan ve dolayısı ile DASK poliçesi olmayan :

İş yerleri (Bina altında olmayanlar) ve DASK’a tabi olmayan bina teminatı,

Meskul mahal, köy gibi Dask’a tabi olmayan çiftlikler ve işyeri statüsünde girilmiş yerler için deprem teminatı ve deprem teminatına haiz bir poliçenin olması ile geçerli, ilave hiçbir prosedür olmadan hasar tazmin süreci başlar. Ancak poliçelerdeki deprem teminatı için muafiyet ve koasürans uygulanması gerekebilecek. ( Koasürans ve % 2)

Sigortalı işyeri yada konutun DASK’a tabi olup olmadığına eksper ve Hasar Dosya yönetisinin bakıp, öncelikli olarak DASK’a yönlendirilmesi doğru olacak. DASK’a tabi olmayan işyeri ve kırsal alan poliçelerinde ise tapu’nun eksper tarafından alınması ve kontrolü öneml. Ev eşyalarında eksperin hızlı bir tespiti ile, fotoğraf ile ödeme yapılabilir, eksik sigortaya belirli bir tutar üzeri ise bakılabilir. Her durumda uzaktan ekspertiz imkanları kullanılmalıdır.

Kasko hasarlarında, aracın deprem ile ilgili hasar gördüğünün fotoğrafı, beyan alınarak ekspertiz ile hasar onarımı yapılması yeterli olacak.

Ferdi kaza hasarlarında ise, poliçe vefat belgesi, eğer yaralanma var ise tutanak ve epikriz ile tedavi masraflarının iletilmesi, sakatlık olması durumunda ise sakatlık raporunun iletilmesi ile hasar tazmin süreci başlayacak.

https://www.tsb.org.tr/tr/announcement/tum-vatandaslarimiza-ve-ulkemize-gecmis-olsun

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler