1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İki yeni vergi geliyor

İki yeni vergi geliyor

"Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı"na göre Dijital Hizmet ve Değerli Konut Vergisi adı altında 2 yeni vergi getiriliyor

İki yeni vergi geliyor

"Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı"na göre Dijital Hizmet ve Değerli Konut Vergisi adı altında 2 yeni vergi getiriliyor. Bu hafta Meclis'e sunulması beklenen "Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı"na göre Dijital Hizmet ve Değerli Konut Vergisi adı altında 2 yeni vergi getiriliyor. 

Dünya'dan Mehmet Kaya ve Canan Sakarya'nın haberine göre, ayrıca temyize açık olarak mükellefçe kazanılan davalarda, mükellef temyizden vazgeçerse indirim uygulama imkanı veren "Kanun Yolundan Vazgeçme" müessesesi de taslağa girdi. 

Buna göre, taslak işletmeler için de önemli bir Kurumlar Vergisi düzenlemesi içeriyor. Kurumlar vergisi finansal sektör ve diğerleri olmak üzere farklılaşacak. Finansal kuruluşlar dışındakiler için Kurumlar Vergisi yüzde 18'e indiriliyor. 2020 için yürürlükte yüzde 22 olan vergi de yüzde 20 olarak uygulanacak. Finansal kuruluşlar için ise Kurumlar Vergisi yüzde 22 olarak kalacak. Buna karşılık 2020 için yüzde 20 olarak uygulanacak.

Döviz cinsinden mevduata da stopajın %20'ye kadar yükseltilmesine ilişkin yetki veriliyor. Kambiyo işlemlerinin BSMV'si de binde 2'ye yükseltilecek.

En üst liglerdeki sporcuların gelir vergisi yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkacak. 

Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için stopaj oranının yüzde 20’ye kadar artırılmasına yönelik Cumhurbaşkanına yetki veren bir düzenleme taslağa konuldu.

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi şartı içinde bulunan, uygulama yılı ve önceki 2 yılda beyannamelerin kanuni süresinde verilmiş ve ödenmiş olma şartı kaldırılacak. İndirimin uygulanacağı tarih itibariyle borcunun ödenmiş olması yeterli sayılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler