1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. Küresel ticari sigorta fiyatları yüzde 9 arttı

Küresel ticari sigorta fiyatları yüzde 9 arttı

‘Küresel Sigorta Piyasa Endeksi’ne göre küresel ticari sigorta fiyatları, 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9 arttı. Siber sigorta oranlarında ise artış ilk çeyreğe göre daha yavaş olsa da artmaya devam ediyor.

Küresel ticari sigorta fiyatları yüzde 9 arttı

Global sigorta brokeri ve risk danışmanı Marsh’ın açıkladığı Küresel Sigorta Piyasası Endeksi’ne göre, küresel ticari sigorta fiyatları 2021’in ilk çeyreğinden itibaren gösterdiği ılımlı artış trendini sürdürerek 2022'nin ikinci çeyreğinde yüzde 9 arttı (İlk çeyrekte yüzde 11'lik bir artış görülmüştü).

Birçok bölgede fiyat artışları, belirli finansal ve profesyonel sigortalar alanlarındaki artış hızının yavaşlaması ile dengelendi. İngiltere’de görülen yüzde 11'lik artış, (2022'nin ilk çeyreğinde oran yüzde 20 idi), ortalama fiyat artışlarının en gerisinde kalan oran oldu. ABD'de fiyatlar yüzde 10 (yüzde 12'den düşüş), Pasifik'te yüzde 7 (yüzde 10'dan düşüş), Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 5 (yüzde 6'dan düşüş), Asya'da yüzde 3 ve Kıta Avrupası'nda yüzde 6 arttı. (Her ikisi de önceki çeyrekle aynı).

Raporda öne çıkan bazı önemli bulgular şöyle:

Küresel sabit kıymet sigortası fiyatları, bir önceki çeyrekteki yüzde 7'lik artıştan 2022'nin ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 6’ya geriledi. Sorumluluk sigortaları fiyatları, önceki çeyrekteki yüzde 4'e kıyasla ortalama yüzde 6 arttı.

Genel olarak siber kaynaklı finansal ve profesyonel sigortalardaki fiyatlandırma yüzde 16 ile ana sigorta ürün kategorilerinde yine en yüksek artış oranına sahip oldu. Ancak, bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 26'idi.

ABD, İngiltere ve Pasifik'te yönetici sorumluluk sigortası oranlarında düşüş görüldü.

Siber sigorta fiyatlarındaki artış, bu çeyrekte yavaşlamış olsa da ABD'de yüzde 79, İngiltere'de ise yüzde 68'e yükselmeye devam etti, önceki çeyrekte ise sırasıyla yüzde 110 ve yüzde 102'ye yükselmişti.

Enflasyon, tedarik zincirleri ve iş gücü kıtlığı ile ilgili endişeler ve ayrıca düzeltilmiş hasar tutarlarının rapor edilen değerleri aştığında ortaya çıkan hasar enflasyonu nedeniyle sigorta bedeli değerleme konusu sigortacılar için bir odak noktası haline geldi.

"Yükselen enflasyonun da etkisini görüyoruz"

Rapor hakkında yorum yapan Marsh Türkiye Eş CEO’su Yeşim Aksüt, şunları söyledi: “Ukrayna'da devam eden kriz, tedarik zincirindeki aksamalar ve artan enflasyonun neden olduğu küresel iş belirsizliği döneminde, ticaret koşulları birçok sektör için zorlu olmaya devam ediyor. Ayrıca dünyada yükselen enflasyonun sigortalı değerler ve risk artışı üzerindeki etkisini görüyoruz, bu da fiyatlandırmayı etkileme potansiyeline sahip. Belirsizliklerin yüksek olduğu ortamda ihtiyaçlarını karşılamak, en rekabetçi fiyatlandırma ve kapsamı bulmak için globalde olduğu gibi Türkiye’de de müşterilerimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler