1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. "Pandemi döneminde yakalanan kârlılık sürdürülebilir değil"

"Pandemi döneminde yakalanan kârlılık sürdürülebilir değil"

Pandeminin sigorta şirketlerinin kârlılığını artırdığını belirten Ray Sigorta CEO’su Koray Erdoğan, durumun çok da sürdürülebilir olmadığını söyledi.

"Pandemi döneminde yakalanan kârlılık sürdürülebilir değil"

Pandemi döneminde araçların kullanılamamasından kaynaklanan hasar frekansındaki düşüşün sigorta şirketlerinin kârlılığını pozitif yönde etkilediğini ifade eden Ray Sigorta CEO’su Koray Erdoğan, sektörün kendi dinamiklerinden kaynaklanmadığı için bu başarının sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Pandeminin sigorta şirketlerinin kârlılığını artırdığını belirten Ray Sigorta CEO’su Koray Erdoğan, durumun çok da sürdürülebilir olmadığını söyledi. Geçen yıl, hayat dışı branşlarda sektörün yüzde 17,7 oranında, enflasyonun da üzerinde bir büyüme gösterdiğine işaret eden Erdoğan, “2020’nin sigorta şirketleri açısından kârlı bir dönem olduğunu da belirtmek gerek. Ancak söz konusu büyüme ve kârlılık rakamları, sektörün kendi dinamiklerinden kaynaklanan bir başarı değildi. Özellikle pandemi döneminde araçların kullanılamamasından kaynaklanan hasar frekansındaki düşüş, bu kârlılık artışındaki ana etken oldu. Bu sebeple, pandemi döneminde yakalanan kârlılık rakamlarının sürdürülebilir olmadığı bir gerçek” dedi.

Kârlılık noktasında gözden kaçırılan bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bazen sektörü sigorta şirketlerinden ibaret zannediyoruz. Sigorta şirketleri dışında acenteler, eksperler, servisler gibi çok önemli paydaşlarımız var. Sigorta şirketleri kârlı bir dönem geçirmiş olsa da ekosistemimizin diğer paydaşları için aynı durumdan bahsetmek oldukça güç. Acente gelirlerinin %60’ını oluşturan kasko ve zorunlu trafik sigortalarındaki büyüme rakamlarının, enflasyonunun altında kalması acentelerin gelirleri üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yarattı. Bunun yanında, hasar frekanslarındaki düşüşler de hasar dosya adetlerinin azalmasına, dolayısıyla da eksper ve servis gelirleri üzerinde yıkıcı etkilere yol açtı. Resme bu tarafından baktığımızda sigorta şirketleri için kârlı ancak ekosistemin diğer oyuncuları için oldukça sıkıntılı bir dönemden bahsedebiliriz” ifadelerini kullandı.

“İş ortaklarımıza nefes olduk”

Sürdürülebilir başarı için ekosistemdeki tüm oyunculara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen CEO Koray Erdoğan, Ray Sigorta’nın bu dönemde atmış olduğu adımları şu şekilde anlattı: “Biz de bu dönemde elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. Pandemi sürecinin hemen başında acentelerimiz için destek kampanyalarımızı devreye aldık. Ürünlerimizde yaptığımız geliştirmeler ve taksit sayılarını artırmak gibi çözümler ile acentelerimizin satışlarını ve bu sayede gelirlerini artırmayı hedefledik. Bunun yanında bu zor dönemde finansal anlamda da hayatlarını kolaylaştırmak için birçok yeni uygulamayı devreye aldık. 2020 yılında peşin komisyon desteği, borçların ötelenmesi gibi uygulamalara ek olarak yılsonunda başarılarımızda büyük payı olan acentelerimizle gelirimizin bir kısmını bonus ödemesi olarak paylaştık. Desteklerimiz 2021 yılında da devam ediyor. 500’e yakın acentemize, önümüzdeki 3 aylık üretimlerden gelecek komisyon tutarlarını Mayıs ayı başında peşin olarak ödedik.”

Önceki ve Sonraki Haberler