1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta sektörü ilk 5 ayda yüzde 16,2 büyüdü

Sigorta sektörü ilk 5 ayda yüzde 16,2 büyüdü

Türkiye sigorta sektörünün, bu yılın ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre prim üretimi yüzde 16,2 artışla 38,5 milyar liraya ulaştı.

Sigorta sektörü ilk 5 ayda yüzde 16,2 büyüdü

Türkiye sigorta sektörünün, bu yılın ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre prim üretimi yüzde 16,2 artışla 38,5 milyar liraya ulaştı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Son 3-4 yılda devletimizin teşvik ve düzenlemeleriyle büyük ivme yakalayan sektörümüzde gidecek çok yolumuz var” dedi.

Benli, düzenlediği basın toplantısında hayat dışı prim üretimi yüzde 18,1 artışla 32.4 milyar liraya çıktığını hayat prim üretiminin ise yüzde 7 artışla 6.1 milyar lira olduğunu söyledi. Benli, “2020 yılındaki çift haneli büyümenin bu yıl da süreceğini öngörüyoruz. Öte yandan, dünyada yüzde 7,2 seviyesinde olan sigorta penetrasyonu, ülkemizde dünya ortalamasının oldukça altında seyrederek yüzde 2,2 seviyelerinde gerçekleşti. Sektör aktif büyüklüğünün GSYH’ye oranı Avrupa Birliği’nde yüzde 75,7 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5,5. Bizim 39’uncu sırada değil, kısa vadede ilk 20’de olmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

İlk çeyrekte sektörün teknik sonuçları hakkında da bilgi veren Benli, sektörün net teknik kârının, 2021 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 91 milyon TL artış ile 2.9 milyar TL’ye ulaştığını dile getirdi. Benli, “Pandemi döneminde sektör önemli bir sınav verdi ve ‘başarı hikâyesi’ yazdı. Hem pandemi hem de iki büyük deprem felaketinin yaşandığı 2020 yılında halkımıza yaklaşık 2.2 milyar TL gibi destek ve tazminat ödemesi yaptık” dedi.

Türkiye’nin son 3-4 yılda sigorta açığını en yüksek oranda kapatan ilk 10 ülke arasında yer aldığını ve 2020’de sektörün 261.5 milyar TL fon yaratabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Benli, oluşturduğu potansiyel ile ülkenin uzun vadeli finansman ihtiyacına katma değer sağladığını bildirdi. BES’teki son gelişmelere de değinen Benli, özellikle 18 yaş ve altı 3 milyon çocuğun sisteme katılması ile 30 milyar TL katkı ve tasarruf öngördüklerini iletti.

Trafikte fiyatlar düşmeye başladı

Zorunlu trafik sigortasında yapılan değişiklikle, trafik kazaları sonucunda zarar gören hak sahiplerine tazminatların daha adil ve hızlı ödenebilmesinin yolunun açıldığını belirten Benli, şirketlerin maliyetlerinin azalması ile poliçe fiyatlarında aşağı yönlü hareketler gözlenmeye başladığını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler