1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta suiistimallerinde  artış yüzde 95.6 ya ulaştı 

Sigorta suiistimallerinde  artış yüzde 95.6 ya ulaştı 

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle, bu yıl sigorta suiistimallerinde önemli bir yükseliş görülüyor.

Sigorta suiistimallerinde  artış yüzde 95.6 ya ulaştı 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) bünyesinde yer alan Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu’nun (SİSEB) raporladığı suiistimal verileri, bu konuda yılın ilk altı ayıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre SİSEB’e, ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 95.6 artışla 2 bin 582 adet suiistimal bildirimi yapıldı. Bunların 2 bin 200’ü sigorta şirketleri, 382’si diğer kaynaklar üzerinden SİSEB’e ulaştı.

SÜRÜCÜ DEĞİŞİKLİĞİ

En çok bildirimi yapılan ay 577 adetle Ocak 2024. Ayrıca bildirimlerin yüzde 94’ü oto sigorta branşlarıyla ilgili yapıldı. Diğer öne çıkan sigorta alt branşları ise yangın, hayat ve ferdi kaza.

Yine SİSEB’in yayımladığı verilerine göre sigorta şirketleri tarafından bildirime konu yapılan suiistimal yöntemlerinin ilk sırasında yüzde 24 ile “sürücü değişikliği ya da firarı” var. Ocak-Haziran 2023’te bu oran yüzde 26.6’ydı. Bu suiistimalin yanında, “hasar sonrası sigortalama'nın" payı yüzde 16’dan yüzde 22’ye çıkarken “sahte kaza tespit tutanağı”nın payı yüzde 22.2’den yüzde yüzde 19.6’ya indi. Bu yıl “abartılmış hasar faturası” payı yüzde 9.1 oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler