1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Sigorta yaptırılan ürünlerin teminatları da artırılmalı"

"Sigorta yaptırılan ürünlerin teminatları da artırılmalı"

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, "Her şeyin fiyatının arttığı bir ortamda, sigorta yaptırılan malların değeri artarken, teminatların da reel fiyatlara göre uyarlanmasını öneriyoruz" dedi.

"Sigorta yaptırılan ürünlerin teminatları da artırılmalı"

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, enflasyonist bir ortamda, sigorta yaptırılan ürünlerin teminatlarının mutlaka artırılması gerektiğini dile getirdi.

Bloomberg'in haberine göre Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından dünyadaki pek çok oyuncunun söz konusu bölgelere teminat vermediğini belirten Obalı, "Türkiye sigorta sektörünün söz konusu bölgede almış olduğu 4 milyar dolarlık bir risk var. Bunların önemli bir çoğunluğu yangın ve mühendislik alanlarında." dedi.

Sigorta sektörünün en önemli olaylarda hem finansal hayatın hem de kişisel hayatın devamına ilişkin önemli bir oynadığını ifade eden Obalı, "Sigorta sektörü sürdürülebilirliğin en önemli paydaşı. Bu anlamda sigorta sektörünün önemini anlatmak bizim için çok değerli. İnsanların hem bugününe hem gelecek hayat standartlarının sürmesinde önemli bir rolü var sigortanın. Bu anlamda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) önemli bir gelişme kaydetti.

10 yıllık getiri, enflasyonun üstünde

BES'te iddialı bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Obalı, "Devletin bu konudaki rakipsiz olan desteği vardı. Yüzde 25'lik desteğin yüzde 30'a çıkmasıyla bu ivme hızlandı. Yılbaşından itibaren 127 bin ilave katılımcı geldi. 18 yaş altı 268 bin katılımcı da çok önemli. Burada önemli olan doğru zamanda doğru atımların atılması ve erken başlanması. Fon değişikliğine gidilerek 12'ye çıkarılması katılımcı için yeni seçenekler sunuyor. 10 yıllık getirilere bakıldığında BES'in enflasyonun üstünde getiri sağladığı görülüyor" ifadelerini kullandı.

Programda sigorta sektörüne ilişkin şu bilgilere de yer verildi:

- Sigorta sektörünün yılın ilk iki ayındaki prim üretimi geçen yıla göre yüzde 63.4 arttı.

- Sigorta sektörü bu büyüme ile Ocak ve Şubat aylarında toplam 27.4 milyar TL prim üretti.

- Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra iki ay sonunda reel büyümesi yüzde 5,8 oranında gerçekleşti.

- Söz konusu prim üretimi içinde 23 milyar 956 milyon TL’lik kısmı hayat dışı branşlardan geldi.

- Hayat dışı branşlarda büyüme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,4 olurken, enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 7,7 gerçekleşti.

- Hayat tarafında yılın iki ayında 3 milyar 400 milyon TL prim üretimi yaşandı.

- İlk 2 ayda hayat branşındaki büyüme yüzde 45,2 olurken, enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 6'lık küçülme gözlendi.

- Sağlık sigortası, zorunlu trafik sigortası ve genel zararlar branşları ilk iki ayda her biri 4 milyar TL'yi aşan prim üretimleri ile lider branşlar oldu.

- Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 18 Mart 2022 tarihli verilere göre BES'te katılımcı sayısı 7 milyon 247 bini aşarken, toplam fon büyüklüğü ise 254.7 milyar liraya yükseldi.

- Katılımcı sayısının 6 milyon 211 bini aştığı Otomatik Katılım Sistemi'nde ise fon büyüklüğü 18,6 milyar liraya ulaştı.

- Otomatik Katılım Sistemi (OKS) dahil sistemdeki toplam fon büyüklüğü 273.4 milyar TL'ye çıkarken, toplam katılımcı sayısı 13 milyon 459 bini aştı.

18 Mart 2022 tarihi itibariyle sistemde OKS dahil toplam devlet katkısı tutarı kümülatif 25.8 milyar TL seviyesinde.

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler