1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Trafik sigortası enflasyon kurbanı

Trafik sigortası enflasyon kurbanı

Zorunlu trafik sigortasının yeni fiyatları belli oldu. Otomobilde en yüksek trafik sigortası 5 bin 592 TL olarak belirlendi. Vista Sigorta İşletme Sahibi İbrahim Can, “Tavan fiyat uygulaması en son 2017 yılında uygulanmıştı” dedi.

Trafik sigortası enflasyon kurbanı

Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni tarife belirlendi. Primler arttı. Otomobilde en yüksek trafik sigortası tavan ve en düşük fiyatlar belirlendi. Otomobillerde 1’den 7’ye kadar olan her basamak için azami prim tutarları netleşti. 2022 Şubat ayı itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başladı. Araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1’inci basamağa kadar düşüyor. Art arda üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça pahalanıyor. 4’üncü basamaktan 5’inci basamağa yükselen sürücüye yüzde 15, 6’ncı basamağa yükselen sürücüye yüzde 30, 7’nci basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Bu indirim 4’üncü basamak üzerinden yapılıyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli yüzde 50 artıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

Enflasyon artınca fiyatlar da arttı

merhabahaber'in bildirdiğine göre sigorta tavan fiyatların devlet tarafından belirlendiğini belirten Vista Sigorta İşletme Sahibi İbrahim Can, “Devlet bir tavan fiyat açıklıyor, sigorta şirketleri de bu fiyatın üzerine satamıyor, ama isteyen bu fiyatın altında primle poliçe kesebiliyor. Tavan fiyatlar her ay yapılacak fiyat artış oranını da belirliyor ve şirketler isterlerse bu oranlarda her ay primi artırabiliyor. Bu tavan fiyat uygulaması haksız rekabetin önüne geçmek için 2017 yılında uygulanmaya başlamıştı. Son geldiğimiz noktada artan enflasyon ile birlikte fiyatlarda bir artış meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Sigorta şirketlerinin hasar onarımında kullanılan yedek parça fiyatlarının da arttığını belirten Can, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hasar onarımında kullanılan yedek parça ve yedek parçaların neredeyse tamamına yakını ithal ediliyor. Kurdaki artıştan dolayı yedek parçada fiyatlar sene başından düne kadar yüzde 50 arttı. Son günlerde dövizin geri gelmesinden dolayı artış yüzde 30’lara çekildi. Şirketler parça maliyetindeki artışı eşdeğer parça kullanımı ile bir ölçüde tolere edebiliyorlardı ama yeni düzenleme ile 2022’de artık tüm onarımlarda orijinal yedek parça kullanımı zorunlu hale geldiği için şirketlerin bu konuda pek alanları kalmadı.”

Sigorta şirketleri daha iyi çalışacak

Tavan fiyatlarının sigorta şirketlerinin daha iyi çalışmasına sebep olacağını aktaran Can sözlerini şöyle tamamladı: “Düzenlenen yeni fiyatlardan sonra sigorta şirketlerinin hasar maliyet çalışmalarında daha titiz davranacaklardır. 1 Şubat 2022 itibariyle Zorunlu Trafik Sigortasına yüzde 20 artış yapıldı. İstanbul'da ilk kez trafiğe çıkacak olan bir sürücü 4. basamaktan en çok 2 bin 237 lira sigorta ödeyecek. Mevcut araç sahibinin hiç kaza yapmamış olması durumunda, yüzde 45 indirimli 7. basamaktaki bir sürücünün ödeyeceği maksimum tutar 1.230 TL olacak. Araçların sigorta primleri ise 7 basamağa göre belirleniyor. Buna göre ilk kez araç alıp trafiğe çıkan sürücülerin basamağı 4’ten başlarken; bu sürücülerin kazaya karışmaları halinde 1. basamağa kadar gerileyebiliyor. 1. basamağa yaklaşan sürücünün sigortaya vereceği para artarken; bir sürücü 7. basamağa yaklaştıkça bu miktar azalıyor.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler