1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Tropik fırtına, Türkiye'yi ne zaman etkileyecek

Tropik fırtına, Türkiye'yi ne zaman etkileyecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Akdeniz'de oluşan ve Kırbaç Kasırgası olarak da adlandırılan tropik fırtınanın Pazar günü Türkiye'nin Batı kesimlerini etkilemesinin beklendiğini söyledi

Tropik fırtına, Türkiye'yi ne zaman etkileyecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Akdeniz'de oluşan ve Kırbaç Kasırgası olarak da adlandırılan tropik fırtınanın Pazar günü Türkiye'nin Batı kesimlerini etkilemesinin beklendiğini söyledi.

Meteorolojinin internet sitesinde, Pazar günü için dün üç tane uyarı birden yayımlandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Perşembe günü yaptığı açıklamada Orta Akdeniz'de bir alçak basıncın oluşmaya başladığını ve tropik fırtınaya dönüşebileceğini söylemiş ancak yönü ve şiddetine yönelik tahmin yapmanın zor olduğunu belirtmişti.

Dün ise yapılan son tahmin modellerine göre, kasırganın Pazar günü Türkiye'nin Batı bölgelerini etkileyeceği anlaşıldı ve fırtına ile yağmur uyarısı yapıldı.

Meteoroloji dün yayımladığı uyarılarda, Ege Bölgesi ve Marmara'nın batısında şiddetli fırtına ve aşırı yağış beklendiğini söyledi.

Başta Ege Bölgesi olmak üzere birçok ilde bir dizi önlem alındı.

Meteoroloji nereler için ne uyarısı yaptı?

Meteroloji Genel Müdürlüğü, tropik fırtınayla ilgili dün üç uyarı birden yayımladı.

İlk yayımlanan uyarıda, kasırganın Pazar günü sabah saatlerinde Kıyı Ege'den Türkiye'ye giriş yapacağı belirtildi.

Rüzgarın Pazar sabahı Güney Ege, Kuzey Ege ve Marmara'nın batısında 60-80 kilometre hızla esmesinin ve Kıyı Ege'de de 90-120 kilometre hıza sahip şiddetli fırtına görülmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, "Pazartesi sabah saatlerine kadar etkili olması beklenen şiddetli fırtınanın neden olabileceği deniz kabarması, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile kara, hava ve deniz ulaşımındaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Bu uyarıyla aynı zamanlarda ikinci bir uyarı daha yapıldı ve Ege Denizi'nde "çok şiddetli", Marmara ve Batı Karadeniz'de de "kuvvetli" fırtına beklendiği belirtildi.

Üçüncü uyarıda da Türkiye'nin Batı bölgelerinde şiddetli ve yer yer aşırı yağış uyarısı yapıldı.

Açıklamada, "Bu sistemle birlikte Ege'nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara'nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul'da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) , Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Ayrıca, Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü de fırtınanın Pazar günü Muğla'da en çok Marmaris, Bodrum, Datça ve Milas bölgelerinde etkili olacağı ve fırtınanın saatte yer yer 120 kilometreye, yağışın da metrekarede 100 kilogramın üzerine çıkabileceği uyarısı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler