1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TSB: BES, şeffaf ve herkesin kazandığı bir sistem

TSB: BES, şeffaf ve herkesin kazandığı bir sistem

TSB:, Herkesin kazandığı bir sistem olan BES’teki büyümenin devamlılığının, vatandaşlarımızın daha müreffeh  bir emeklilik dönemi yaşamaları açısından büyük önem arz ettiğine  dikkat çekti.

TSB: BES, şeffaf ve herkesin kazandığı bir sistem

Türkiye Sigorta Birliği uzun vadeli bir tasarruf yöntemi olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin herkesin kazandığı bir sistem olduğuna  ve BES’teki büyümenin devamlılığının, vatandaşlarımızın daha müreffeh  bir emeklilik dönemi yaşamaları açısından büyük önem arz ettiğine  dikkat çekti.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) yaptığı yazılı açıklamada, özel  emeklilik sektörünün gelişimini ve yarattığı faydaya ilişkin  değerlendirmelerde bulundu. Gelişmiş bir sigorta sektörü ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) güçlü bir ekonomi için olmazsa olmaz  olduğuna vurgu yapılan açıklamada  “Şunu çok net biliyor ve inanıyoruz  ki  Türkiye’mizin dünyada gelişmiş ekonomiler ligine çıkması için  bankacılık sisteminin yanı sıra, başta sigortacılık olmak üzere  bankacılık dışı finans kesimini hızla büyütmesi gerekiyor. Bu amaçla  sigorta ve özel emeklilik sektörümüz ile ilgili üst politika  belgelerinde belirlenen aksiyonların son dönemde hızla hayata  geçirilmesinden, tüm üye şirketlerimiz adına büyük memnuniyet  duyuyoruz. Hükümetin sigorta sektörüne atfettiği önem ve sektörü  sahiplenmesi bu yönde tüm şirketlerimizi cesaretlendirirken,  sorumluluklarımızı daha da artırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“Ülkemiz için önemli bir başarı hikâyesi”

Tüm dünyada gözlemlendiği üzere sigorta sektörünün, riskin devir  alınmasından sermaye piyasalarına kaynak yaratılmasına kadar pek çok  kritik fonksiyon üstlendiğinin altı çizilen açıklamada  yeni  yatırımlar yapılması, üretim bandının genişlemesi, ekonomik büyüme ve  yaşam standartlarının yükseltilmesi için tasarruf artışının olmazsa  olmaz olduğuna ve sigorta sektörünün tasarrufların artışında önemli  bir misyon taşıdığına dikkat çekildi.

Sürdürülebilir büyümenin ancak tasarrufların yatırımları  karşılamasıyla gerçekleşebileceğine işaret eden TSB açıklamasını şöyle  sürdürdü  “Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bu konuda örnek model  teşkil eden, çok önemli bir başarı hikâyesi. BES, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ile birlikte biriken 160 milyar TL’ye yakın fonu ve  ekonomiye sağladığı ek finansman kapasitesi ile hem vatandaşlarımızın  hem de ülkemizin bugününü ve yarınını güvence altına alıyor. Sistem,  şeffaflığın ve güvenliğin sağlanması ve etkin şekilde işleyişi  amacıyla SEDDK, SPK, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve bağımsız  denetim şirketlerinin denetim, gözetim ve kontrolü altında gelişimini  sürdürürken  BES’ teki büyümenin devamlılığı, hem vatandaşlarımızın  hem de ülke ekonomimizin refahına katkı sağlıyor. Öte yandan, gelişmiş  ülkelerde tasarrufların önemli bir kısmını bireysel emeklilik yatırım  fonları oluşturuyor. Böylelikle, ülke ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu  uzun vadeli yatırım ihtiyacını da bu fonlar karşılıyor. BES’i n  temelinin tasarrufa ve bu yöntemle oluşan fonların değerlendirilmesine  dayandığı unutulmamalıdır.”

Sistemde her şey açık ve şeffaf ilerliyor

17 yıl önce hayatımıza giren ve bugün 160 milyar TL’ye yakın bir  büyüklüğe ulaşan BES ve OKS, katılımcıyı korumak üzerine tasarlanan  bir özel emeklilik sistemi. Bu büyüklüğe ulaşılmasında, şüphesiz %25  devlet katkısının önemli bir rolü bulunuyor. Öncelikle sistem Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)  tarafından çok sıkı denetleniyor. Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda  izlenerek, SEDDK’ya gözetim ve denetim altyapısı sunuluyor. Katılımcıların birikimleri ise Takasbank’ta güvence altında tutuluyor.

Sistemde, katılımcılar istedikleri gibi hesaplarını başka bir  emeklilik şirketine aktarabilirken  tasarruflarını koruyup artırmaya  devam edebiliyorlar. BES Kanununa göre, katılımcılar birikimlerini  hangi fonlarda değerlendireceklerine, fon tercihlerine ve fon dağılımı  değişikliklerine bizzat kendileri karar veriyor.

Diğer yandan, emeklilik şirketleri de emeklilik fonları da  bağımsız denetime tabi tutuluyor. Ayrıca, sektördeki tüm şirketler  güçlü bir iç denetim ve risk yönetimi mekanizmasına sahip. Katılımcı  hesaplarının mevzuatta belirli bir tutara kadarki kısmı herhangi bir  iflas, rehin veya haciz işlemine tabi tutulamıyorken  fonun malvarlığı  da rehin edilemiyor. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri  de Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetimi ve denetimi altında.

Bireysel emeklilik tüm dünyada bir tasarruf yöntemi olarak  kullanılırken  yatırımlara yönlendirilen tasarruflar, üretim ve  istihdamın artmasını ve istikrarlı ekonomik büyümeyi destekleyen  önemli bir kaynak haline geliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler