1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yapay zeka sigorta deneyimini de şekillendiriyor

Yapay zeka sigorta deneyimini de şekillendiriyor

Yapay zeka verileri düzenlemeye, süreçleri kolaylaştırmaya ve müşteri hizmetlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yapay zeka sigorta deneyimini de şekillendiriyor

Birçok kişi, yapay zekanın yüksek derecede bilgi ve yılların deneyimini gerektiren işlerin bile yerini alacağını öngörüyor. Sigorta sektörü için de aynı şey geçerli. Yapay zeka, tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek ve en yararlı bilgileri çıkarmak için büyük veri setlerini dakikalar içinde tarayarak brokerlere ve acentelere yardımcı olabilir. 

Yapay zeka (YZ), bir yandan ütopik vizyonlara, diğer yandan varoluşsal korkulara ilham vererek manşetleri domine ediyor. Bir tarafta şiddetli etik tartışmaları sürerken, sürekli olarak hayranlık uyandıran keşifler yapılıyor.

Konumunuz ne olursa olsun, net olan bir şey var: üretken yapay zeka oyunu sonsuza dek değiştirdi. Yine de çeşitli sektörler yapay zekayı farklı hızlarda benimsiyor. Örneğin perakende sektörü, tüketicilerin tercihlerini anlamak ve bunları kullanarak satın alacakları ürünleri tavsiye etmek için YZ'yi kullanırken, sigorta sektörü yenilikler için olgunlaşmış, her işletme için gerekli ancak hala eski teknolojilere saplanmış bir sektör olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, üretken yapay zekanın işimizin ve sektörümüzün her bölümünü dönüştürecek bir dönüm noktasını temsil ettiğine inanıyorum.

Yapay zeka brokerleri nasıl destekleyecek?

Öncelikle, yapay zekadaki gelişmelerin acenteleri desteklemek için neden çok uygun olduğunu inceleyelim. Bu kuruluşlar, hasar geçmişleri, üçüncü taraf sözleşmeleri ve ayrıntılı çalışan demografileri gibi sayısız sayfalık belgeler de dahil olmak üzere müşterilerden gelen yapılandırılmamış veriler içinde yüzüyorlar. On yıllar boyunca bu bilgiler müşteriden toplandıktan sonra dosya dolaplarında, masaların üzerinde yığınlar halinde ya da gelişigüzel düzenlenmiş ortak bir sürücüde duruyordu. Bu verilerden herhangi bir yararlı istihbarat elde etmek, PDF'lerden ve karmaşık e-posta dizilerinden ayrıntıların sıkıcı bir şekilde çıkarılmasını gerektiriyordu.


Günümüzde, yapay zeka ve makine öğrenimindeki (ML) son gelişmeler, bu verilerin otomatik olarak düzenlenip yapılandırılabileceği ve tekrarlayan işlemsel işlerin vasıflı sigorta uzmanlarının masalarından kaldırılabileceğini gösterdi. Sigorta uzmanları buradan içgörüler elde edebilir, kıyaslamalar geliştirebilir, belirli riskleri daha iyi savunabilir ve kayıpları tahmin edebilir. Bu daha stratejik çabalar üzerinde çalışmak için zamana sahip olmak, sigorta uzmanlarının müşterilerin risk yönetimi ve toplam ödül programlarını optimize etmeye odaklanmalarını sağlar.
Yapay zekanın sigorta üzerindeki etkisini düşünmenin bir başka yolu da zeka maliyetinin 1.000 kat daha ucuz hale gelmesi. Sigorta ekiplerini kuruluşlar ve liderlerle uzman bir şekilde ortaklık kurmaları için güçlendirmek üzere yapay zekadan faydalanabiliriz.


İş üzerindeki etkisini düşünmek

Pek çok kişi yapay zekanın, sigorta komisyonculuğu gibi yüksek derecede bilgi ve yılların deneyimini gerektiren işlerin bile yerini alacağını öngörmektedir. Bu düşünce tarzı, aslında yeni işler yaratan diğer devrim niteliğindeki teknolojik ilerlemelerin tarihini göz ardı etmektedir. Bu öngörü, sigortacılıkta gerekli olan ilişki unsurunu da dikkate almamaktadır. Yapay zeka, tekrar eden görevleri otomatikleştirerek ve en faydalı bilgileri çıkarmak için devasa veri setlerini dakikalar içinde tarayarak brokerlere ve acentelere yardımcı olabilir. Ancak, brokerlerin yaptığı işin stratejik doğası ve müşterilerimizle kurduğumuz ilişkiler otomatikleştirilemeyecektir. Bu nedenle teknolojinin uzmanlarımızı güçlendirdiğini ancak onların yerini almadığını söylüyoruz.


Brokerler farklı teminat hatlarını deşifre eder, fiyat teklifi için yaklaşılacak en iyi taşıyıcıları değerlendirir, hangi poliçe programının en iyisi olduğunu tercüme eder ve korumayı tamamlamak için eylemler önerir. Liderler, işlerini koruyabilecek bir ürüne değerli paralar harcarken, işin içinde bir insan olmasını isterler - onlara tüm seçeneklerde yol gösterebilecek ve uygun şekilde kapsama alındıklarından emin olabilecek bir uzman.


Gerçek şu ki, yapay zeka bu uzmanların daha üretken, daha bilgili olmalarını ve müşterilerle stratejik çalışmalara daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlıyor. Yapay zekanın işletmeye getirebileceği temel iyileştirmelerden birkaçını düşünün:


Hizmet verimliliğini optimize etme. Yapay zekanın, büyük aracı kurumlar için yalnızca veri çıkarma konusunda hizmet ekibi üyelerine saatlerce kapasite geri kazandırması bekleniyor. Örneğin, bir sözleşme inceleme ekibi müşteriler için yüzlerce sayfayı incelemek için saatler harcayacaktır. Bir yapay zeka çözümü bu belgeleri anında okuyabilir, bu sözleşmelerdeki sigorta gereksinimlerini özetleyebilir ve bunları müşterinin sahip olduğu mevcut poliçelerle karşılaştırarak profesyonellerin bu müşteriler için herhangi bir boşluğu kolayca ele almasını sağlayabilir.
Analitik yoluyla karar verme sürecini iyileştirmek. Yapay zeka destekli tahmin modelleri, brokerlerin müşterilere kapsamı ve eğilimleri açıklamak için kullandıkları senaryo analiz aracını güçlendirebilir. Ayrıca makine öğrenimi, kayıp olasılığını ve şiddetini hesaplayan dinamik olarak güncellenen risk modellerine olanak tanıyarak sigorta uzmanlarının danışmanlığı hiper-kişiselleştirmesine yardımcı olur.

Çalışan memnuniyetinin artırılması. İK uzmanları, şu anda çalışanların sık sık tekrarlanan sosyal yardım sorularını yanıtlamak için harcadıkları yılda yüzlerce saati telafi edebilecekler. Şaşırtıcı bir şekilde, çalışanların %85'i yan haklarını anlamadıklarını söylüyor ve bu da İK ekibinin tekrarlayan soruları yanıtlamak için değerli dakikalar harcamasını gerektiriyor. Şirketin sosyal haklar el kitabı üzerine eğitilmiş bir yapay zeka asistanı 7/24 cevap verebilir.
Marj genişlemesinin artırılması. Şirketler yapay zeka kullanarak veri girişi ve çıkarma gibi yaygın iş akışlarını kolaylaştırarak tasarruf edebilir. Ancak yapay zeka, sözleşme inceleme örneğinde olduğu gibi yüksek işlevli görevlere de uygulanabilir ve teknoloji meraklısı bir kuruluş için potansiyel bir gelir akışı olarak hizmet edebilir.
Her yeni teknoloji gibi yapay zeka da risksiz değildir. Veri güvenliği, yanlış yanıtlar ve önyargılı yanıtlar, doğru korkuluklar olmadan endişe vericidir. Şirketler, yapay zekayı güvenli ve sorumlu bir şekilde dahil etme ihtiyacının farkına varıyor. Herhangi bir sigorta YZ uygulama politikasının temel bir özelliği, insanların sonuçları incelemeye, analiz etmeye ve sunmaya dahil olmasını sağlayan "döngüde insan" kuralı olmalıdır.

Bununla birlikte, bu yeni teknolojinin getirileri şaşırtıcıdır. Sigortacılıkta, iş dünyasında ve ötesinde yeni bir sınırın eşiğindeyiz. Olasılıkların çoğu, aracı kurumlardan gelen veri yığınlarını müşteriler için eyleme dönüştürülebilir içgörülere dönüştürmek ve profesyoneller için işi kolaylaştırmak için yapay zekanın gücünden yararlanma yeteneğimize bağlı. Belki söylemeye gerek yok ama yine de söyleyeceğim: bu teknoloji sigortacılığın, ekonominin ve toplumun her alanını etkileyecek.

Önceki ve Sonraki Haberler