1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yargıtay'ın kararı dikkatleri İMM'ye çekti

Yargıtay'ın kararı dikkatleri İMM'ye çekti

Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz trafik kazalarında mağduriyet yaşamamak için en iyi çözümün İMM olduğunu söyledi.

Yargıtay'ın kararı dikkatleri İMM'ye çekti

Yargıtay’ın, trafik kazası sonucu araçta oluşan değer kaybına ilişkin davada trafik sigortası limitinin aşıldığı hallerde artan kısmın İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) sigortasından tahsil edilmesine ilişkin kararı, dikkatleri İMM’ye çekti. Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz, “Zorunlu bir sigorta olan trafik sigortası karşı tarafa verilen hasarın 120 bin TL’yi aştığı durumlarda yetersiz kalıyor ve aradaki farkın ilgili kişi tarafından karşılanması gerekiyor. Böyle durumlarda mağduriyet yaşamamak için en iyi çözüm İMM” dedi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, trafik kazası sonucu araçta oluşan değer kaybıyla ilgili davada, araç sahiplerinin önümüzdeki dönemde trafik sigortasına ek poliçeler satın alma konusundaki kararlarını etkileyecek bir karar aldığını hatırlatan Bora Uludüz, “Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, trafik kazalarında zararların karşılanmasında sorumluluk zorunlu trafik sigorta şirketine ait olmakla birlikte, zarar miktarının sigorta limitini aşması durumunda İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) sigortası güvencesi başlıyor” dedi.

“Milyonlarca liralık hasarlar sorumluluğu ile karşı karşıya kalabilirsiniz”

Trafik sigortasının, sadece karşı tarafın hasarını kapsayan zorunlu bir sigorta olduğunu, İMM’nin ise üçüncü şahıslara verilen maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı güvence altına aldığını aktaran Uludüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok kişi trafik sigortası yaptırdığında kendisini tam güvenceye aldığı yanılsamasına kapılıyor ancak bu kararın da gösterdiği üzere durum tam olarak böyle değil. Trafik sigortası, karşı tarafın hasarını, her yıl başında belirlenen limit dahilinde karşılıyor. Ocak 2023 itibarıyla bu rakam 120 bin TL. Aracınızla karşı tarafa verdiğiniz hasarın daha yüksek olduğu durumlarda aradaki farkın mesuliyeti yine sizin üzerinizde oluyor. Bu riski ortadan kaldırmak için en iyi çözüm İMM. Oldukça uygun bir maliyetle satın alabileceğiniz İMM sigortası ile trafikte gerçek kafa rahatlığına ulaşabilirsiniz. Bunun için trafik sigortanıza ufak bir fiyat farkı ile İMM teminatı ekletebilirsiniz. Ya da yalın İMM ürününü alabilirsiniz. Ayrıca kasko içerisinde de İMM teminatı bulunuyor. Tüm İMM alımlarında dikkat edilmesi gereken bir nokta, limiti kontrol etmeyi unutmamak. Örneğin daha bütçe dostu bir kasko poliçesi isteniyorsa ve bazı teminatlardan vazgeçilmesi gerekiyorsa ikame araç, orijinal cam gibi teminatlar yerine İMM limitinin en yüksek seviyede olmasını sağlamanın daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Trafikte karışacağınız bir kazada karşı tarafın aracının çok yüksek değerde olması, milyon TL’lere varan hasarların sorumluluğu ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.” 

Önceki ve Sonraki Haberler