1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Zorunlu trafik sigortasında zamlar devreye girdi

Zorunlu trafik sigortasında zamlar devreye girdi

Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle, eylül ayından itibaren zorunlu trafik sigortası primleri artırılmıştı. Bugün itibariyle otomobil sahipleri yeni prim oranlarıyla ödemelerini yapacak.

Zorunlu trafik sigortasında zamlar devreye girdi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yapılan düzenlemeyle trafik sigortası primlerine eylül ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılmış, aylık artış oranı da yüzde 4.75’e çıkarılmıştı.

Yapılan açıklamada

"SEDDK, zorunlu trafik sigortasında 12/04/2017 tarihinden bu yana kullanımda olan azami prim uygulamasını, asgari ücret, hasar maliyetleri ve işçilik ücretlerinde yaşanan artış sebebiyle revize etmiştir. 81 ilin trafik riskine göre her ay değişen kat sayı oranı 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren aylık yüzde 2,25’ten yüzde 4,75’e yükseltilmiştir.

Yayımlanan yönetmelikle basamaklarına göre değişen hasarsızlık sebebiyle prim indirimleri ve hasar sebebiyle prim artırım oranları, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımını mümkün kılmaya devam edecek şekilde, hasar maliyetleri göz önünde bulundurularak ve sürdürülebilir fiyatlama dikkate alınarak revize edilmiştir" denilmişti.

Açıklamadan sonra işlemler durdu

Ağustos ayında yapılan bu düzenlemenin ardından acenteler zorunlu trafik sigortası kesmekte zorlanmaya başlamıştı. Şirketlerin neredeyse tamamı SEDDK tarafından verilecek yüksek cezalara rağmen zorunlu trafik sigortası kesmemişti. Sonunda beklenen tarih geldi ve zamlar devreye girdi.

Zamların dışında ağustos ayında hasarsızlık prim oranlarının hesaplanmasında da değişikliğe gidilmişti. 1 Eylülden itibaren devreye giren yeni oranlara göre uzun süredir kaza yapmayan yedinci basamaktaki sürücülere uygulanan indirim oranı yüzde 45’ten 42’ye, altıncı basamaktaki indirim oranı yüzde 30’dan yüzde 22’ye, beşinci basamaktaki indirim oranı da yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürüldü.

Hasar yapan sürücülerin primlerindeki artış oranları ise düşürüldü. Birinci basamakta yüzde 150 olan artırım oranı yüzde 135’e, ikinci basamakta yüzde 100 olan artırım oranı yüzde 90’a, üçüncü basamakta yüzde 50 olan artırım oranı da yüzde 45’e indirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler