1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 2. el oto satışında suiistimalin önüne nasıl geçilir?

2. el oto satışında suiistimalin önüne nasıl geçilir?

2. el otoda satış için getirilen 6 bin kilometre sınırlaması nasıl uygulanacak? Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Satışı yapılan aracın kilometre tespiti ancak ekspertizle mümkündür" dedi.

2. el oto satışında suiistimalin önüne nasıl geçilir?

Ticaret Bakanlığı geçen ay 2. el otomobil satışı için otomobilin en az 6 ay önce alınmış veya 6 bin kilometrede olması gerektiği şartını getirmişti. Yapılan düzenleme bir süredir tartışılıyor. Çünkü alıcı ve satıcının anlaşarak kilometreyi düşük beyan etmesi, sistemin bu şekilde suiistimal edilmesi mümkün. Peki bunun önüne nasıl geçilir?

İkinci el araç ticaretiyle uğraşan, yetki belgesi olsun ya da olmasın, işletmesi olsun ya da olmasın herkesin satıştan maksimum üç gün önce aldığı ekspertiz belgesini notere ibraz etmek zorunda olduğunun altını çizen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Satışı yapılan aracın kilometre tespiti ancak ekspertizle mümkündür. Bu sayede ortaya çıkacak suiistimallerin önüne geçilebilir." dedi.

Oto ekspertizler tarafsız ve bağımsız olmalı

İkinci el otomobil pazarında yaşanan en büyük problemin güven olduğunu kaydeden Emre, "Pazardaki suiistimaller ikinci el ya da sıfır kilometre araç satıcılarından ekspertiz noktalarına kadar birçok alanda yaşanıyor. Satılan otomobil, yetki belgesi olsun olmasın, bir işletme sahibi olmaksızın, ikinci el otomobil alım satım işini bir ticaret amacıyla yapan herkes tarafından ekspertiz çıktısıyla satışa sunulmalı, yürürlüğe giren yeni uygulamada Ticaret Bakanlığı da bu konuya dikkat çekiyor. Maksimum 3 gün öncesine kadar oto ekspertizde yapılan ekspertiz işleminin detaylı

dökümü noter ve alıcı ile paylaşılmak zorunda. Burada TSE onaylı, kurumsal, tarafsız ve bağımsız oto ekspertiz şirketlerinin önemine değinmek istiyoruz. Zira bizler bir yerde alıcı ve satıcı arasında bir hakem görevini de üstleniyoruz."dedi.

"Alıcı ve satıcı aralarında anlaşabilir"

Aracın satışı esnasında her iki tarafın önceden anlaşabileceğini de söyleyen Emre şöyle devam etti: "Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak kilometreyi düşük beyan edebilir, ancak ekspertiz zorunluluğuyla haksız kazancın önüne geçilmiş olacaktır. 300 kilometre yapan bir otomobili alıcı ve satıcı 6500 kilometre olarak notere beyan edebilir. Ancak kurumsal ekspertiz şirketleri gerçek kilometre neyse belgeye onu yazmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğe uymayan oto ekspertiz şirketlerinin de denetlenmesi bir yerde elzem."

Önceki ve Sonraki Haberler