1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 2024'te en çok ne kazandıracak

2024'te en çok ne kazandıracak

Altın mı, gümüş mü, hisse senedi mi, faiz mi? 2024'ün en çok kazandıran yatırım aracı hangisi olacak

2024'te en çok ne kazandıracak

2024 yılında faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin artması, kıymetli maden fiyatlarını yükseltecek.

Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan "Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri" raporunda, ABD Merkez Bankası FED öncülüğünde başlayacak ve gelişmiş ülkeler geneline yayılacak faiz indirimleri ile jeopolitik risklerin artışının, kıymetli madenlere olan ilgiyi artıracağına vurgu yapıldı.

Raporda, 2024'te altının ons fiyatının 2380 dolar seviyelerine ulaşarak yeni bir rekor kıracağı, gümüşün ise 36.60 dolar/ons seviyesine kadar yükseleceği öngörülüyor.

Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. tarafından yayımlanan rapor, dünya ekonomisi, merkez bankalarının para politikaları, endüstriyel arz-talep durumu, jeopolitik riskler ve küresel piyasalardaki gelişmelerin kıymetli madenlere etkilerini detaylıca inceliyor. 2024 için kıymetli madenler piyasasını şekillendirecek önemli faktörlerin başında FED’in başlatacağı faiz indirimleri ve artan jeopolitik risklerin getireceği "boğa piyasası" öngörülüyor.

2023 yılında yatırımcılar, FED’in sıkı para politikası ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi jeopolitik risklerin yarattığı belirsizliklerle karşı karşıya kaldı. Troy Kıymetli Maden'in raporunda, bu risklerin 2023'te altın fiyatlarını 2000 dolar/ons seviyelerinin üstüne çıkardığı ve yıl sonunda %13,12'lik bir değer artışıyla tamamlandığı belirtildi.

2024 yılına ilişkin beklentilerde, FED ve diğer merkez bankalarının, artan jeopolitik risklerin yaratabileceği enflasyonist baskıları göz ardı etmeyecekleri, ancak tedbirli bir politika izleyecekleri öne sürüldü. Yılın ikinci çeyreğinde gevşek para politikalarına dönülerek faiz indirimlerine başlanacağı tahmin ediliyor. Bu durumun, kıymetli madenlere çift yönlü destek sağlayarak yatırımcıları cezbedeceği ve 2024'te boğa piyasasını tetikleyeceği öngörülüyor.

Kıymetli maden fiyatları üzerindeki etkiler açısından, 2024 yılının ikinci yarısında merkez bankalarının yapacağı faiz indirimleri ve artan jeopolitik risklerin altına olan ilgiyi artıracağı belirtiliyor. Doların zayıflayacağı beklentisi ve merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme isteği, altına olan talebi artıracak unsurlar arasında gösteriliyor.

Gümüş yatırımcıları için 2024, 2021-2023 döneminde yaşanan kayıpların telafi edilebileceği bir yıl olabilir. Faiz indirimleri ve altına göre daha uygun fiyatı, elektrikli otomobil talebindeki artış ile gümüş fiyatlarını yukarı çekecek. Gümüşün 2024 yılı kapanış fiyatının 36 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Platin grubu kıymetli madenler için de 2024, toparlanma yılı olacak. Güney Afrika'nın enerji sorunları ve hidrojen enerjisine yönelik yatırımlar, zayıf dolar ve yüksek paladyum fiyatlarının platin talebini artıracağı ve fiyatların yükselmesine neden olacağı öngörülüyor. Platinin 2024 yılı sonu kapanış fiyatının 1230 dolar/ons olacağı tahmin ediliyor.

Raporda, paladyum için Rusya'nın Ukrayna ile savaşı, yaptırımlar ve Güney Afrika'daki enerji sorunları gibi tedarik tarafındaki zorluklar ve elektrikli otomobil üretiminin artması gibi faktörlerin, 2024 yılı sonunda paladyum kapanış fiyatının 1600 dolar/ons olacağını öngördüğü belirtiliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler