1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. 900 bin araç kasko yaptırmaktan vazgeçti

900 bin araç kasko yaptırmaktan vazgeçti

Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, hem otomobil fiyatları hem de prim artışı nedeniyle 900 bin aracın kasko yaptırmaktan vazgeçtiğini söyledi

900 bin araç kasko yaptırmaktan vazgeçti

Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, özel sağlık sigortasının hem sağlık enflasyonu hem de katılımcıların giderek yaşlanması nedeniyle zamanla terkedileceğini ve tamamlayıcı sağlık sigortasına dönüleceğini söyledi. Şimşek, kasko sigortasında rekabet nedeniyle maliyetlerin yüzde 35 oysa primlerin ise yüzde 17 arttığını belirterek bu nedenle 300 liralık primle 5 bin liraya kadar hasarları karşılayan mini kasko ürünü çıkardıklarını söyledi. Şimşek, hem otomobil fiyatları hem de prim artışı nedeniyle 900 bin aracın kasko yaptırmaktan vazgeçtiğini kaydetti. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberi..

Türkiye'de şu anda 2.9 milyon liralık sağlık sigortalı olduğunu ve bunlardan bir bölümünün özel sağlık sigortalı diğerlerinin ise özel hastanelerde devletin ödediği katkı payının üstüne güvence veren ve bu tutarı ödeyen tamamlayıcı sağlık sigortası olduğunu belirten Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, bu sigorta türünde yüzde 30 civarında büyüme olduğunu kaydetti.

Özer Şimşek, özel sağlık sigortasında prim artışı nedeniyle var olan şikayetlere yönelik olarak "Özel sağlık sigortasında son dönemdeki sağlık enflasyonu nedeniyle yapılan prim artışları insanları rahatsız etti. Ancak bu sigorta türünde fiyat artışı bundan sonra da devam edecektir. Zamanla özel sağlık sigortası terkedilecek ve tamamlayıcı sağlık sigortasına geçilecektir. Çünkü bu sigortayı yaptıran kesim giderek yaşlanıyor. Sağlık enflasyonu nedeniyle primler de giderek yükseliyor.

Kasko sigortasında 4 yılda bir olan hasar ödemesi sağlıkta yılda 4 kez. Kişiler tarafından bu fiyat artışları nedeniyle oluşacak yeni primler tolere edilemeyebilir. Sigortalıların önemli bir kısım buradan tamamlayıcı sağlık sigortasına geçecektir" diye konuştu. Türkiye'de özel hastanelerde kapasite kullanımının yüzde 75'lerde, oysa bu oranın kamu ve üniversite hastanelerinde yüzde 85'in üstünde olduğunu vurgulayan Şimşek, tamamlayıcı sağlık sigortasının desteklenmesiyle özel sağlık kuruluşlarındaki atıl kapasitenin de kullanılabileceğini ifade etti.  

Tamamlayıcı dört kat daha ucuz

Tamamlayıcı sağlık sigortasında yaklaşık 4 bin liralık prim (ayda 333 lira) ile 4 kişilik bir ailenin güvenceye alındığını kaydeden Şimşek, aynı aile için primin özel sağlık sigortasında yaklaşık 4 kat olduğunu söyledi. Şimşek, üstelik şimdiye kadar yaklaşık 500 özel hastanenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma sağladığını ve hemen hemen her mahallede tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamında olan bir özel sağlık kuruluşunun bulduğunu ifade etti. 

Kasko sigortası şu anda ucuz

Kasko sigortasında ağustos ayındaki kur hareketinin ardından araçlar hasara uğradıklarında oluşturulan dosya maliyetlerinin yüzde 35 arttığını dile getiren Şimşek, bunun karşılığında normalde ekonominin yavaşladığı dönemlerde görülen kaza veya hasar frekansının (sıklığının) ise değişmediğini söyledi. Buna karşı kasko primlerinin sadece yüzde 17 artabildiğini vurgulayan Şimşek, bu durumun nedeninin bazı sigorta şirketlerinin bu alanı çeşitli şekillerde büyüme alanı olarak görmeleri olduğunu anlattı. Fiyat rekabeti ile şirketler arasında önemli müşteri akımlarının olduğunu dile getiren Şimşek, "Bazı şirketler portföylerinin yüzde 15'ini kaybetti. Biz Sompo Japan olarak hiçbir zaman çizgimizi bozmadık. Sektörde en iyi bileşik rasyoya sahibiz" dedi. 

Şimşek otomobil fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bazı pahalı otomobillerin sigorta yapılmadığına dair söylentilere yönelik olarak, "Sigorta şirketleri yeterli prim ile her şeyi sigortalar. Ancak siz 18 yaşınızdaki çocuğunuza 1.5 milyon liralık otomobil alıyorsanız bu büyük risktir tabii. Diğer yandan kendi kusuru ile 8 kez kaza yapmış sigortalılar da var. Bunların da yeterli primleri ödemesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'de 21 milyon aracın sadece 6.5 milyonunun kasko sigortalı olduğunu dile getiren Şimşek şunları kaydetti: "Diğer yandan araç satışları da düşüyor. Satışlar yaklaşık 1 milyon adetten 620 bine indi. Yüzde 52'nin üstünde daralma var. Müşterilerimiz yenileme dönemlerinde artışları tolere edemiyor. Kasko portföylerinde yüzde 15-20'ye yakın gerileme var. Bunun araç olarak tutarı 900 bin civarında. Biz de araç sahiplerine çözüm olarak 300 liralık prim ile maksimum 5 bin liraya kadar olan hasarları ödeyen mini kaskoyu geliştirdik. Sadece aracın tamamen pert olması durumu için primin 500 lira civarında olduğu seçenekler de mevcut. Trafik sigortasında ise maliyet artışına rağmen her ay yüzde 1.5'luk prim artışlarının yeterli olmadığını kaydeden bu alanda da sigorta şirketlerinin net zarar yazdığını belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler