1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Drift atmanın cezası sigortasız araç kullanmaktan daha ağır

Drift atmanın cezası sigortasız araç kullanmaktan daha ağır

Trafik kanununda yapılan değişiklikle cezalar arttırıldı. Siren ve gürültü çıkaran egzoz kullanmanın bedeli 1.002 liraya, drift atmanın cezası 5 bin 10 liraya çıkarıldı. Zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmayan sürücüye kesilen ceza ise 108 lira

Drift atmanın cezası sigortasız araç kullanmaktan daha ağır

Trafik kanununda yapılan değişiklikle cezalar arttırıldı. Siren ve gürültü çıkaran egzoz kullanmanın bedeli 1.002 liraya, drift atmanın cezası 5 bin 10 liraya çıkarıldı. Zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmayan sürücüye kesilen ceza ise 108 lira. Peşin ödeyenler için de yüzde 25 indirim yapılıyor, 81 liraya düşüyor. Toplam 22.7 milyon aracın yüzde 22’si sigortasız trafikte dolaşıyor. Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın konuyla ilgili yazısı..

Trafik kanununda değişikliğe gidilerek, trafik cezaları ciddi oranda arttırıldı ve yeni düzenleme geçen ayın sonunda Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yeni cezalarla ilgili birkaç örnek vereyim. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 235 liraya, sürekli sol şeridi işgal etmenin cezası 235 liraya, muayenesiz araçla trafikte dolaşmanın cezası 235 liraya yükseltildi. Yasa dışı çakar ve siren kullanmanın cezası 1.002 lira, gürültü çıkaran egzoz kullanımının cezası bin 1.002 lira, trafikte drift atmanın yani, araçla gösteri yapmanın, cezası 5 bin 10 lira oldu. Açıkça söyleyeyim, bu cezalar bile az.

Yasayı inceledim; tüm araçların yaptırması zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkmanın cezası arttırıldı mı diye. Arttırılmamış. Yasada tek satır bile geçmiyor. Bugün için trafik sigortası olmadan trafikte seyretmenin cezası ne? 108 lira; peşin ödeyenler için de yüzde 25 indirim yapılıyor, 81 liraya düşüyor. Düşünebiliyor musunuz; egzozla gürültü yapan sürücü bin 2 lira ceza ödeyecek ama zorunlu olan sigortayı yaptırmayanın ödeyeceği ceza 81 lira. Araçla gösteri yapana 5 bin lira, sigorta yaptırmayana 81 lira.

UCUZ OLMAMALI

Eminim birileri, ‘iyi de sigortasız trafiğe çıkarsan ve polis de yakalarsa aracı trafikten men ediyor, daha ne istiyorsun?’ diyecektir. Doğru da trafik kanununa göre eksiklik giderilinceye kadar polis aracı bağlıyor. Aracı bırakırsın, iki adım ötedeki sigorta acentesinden ya da banka şubesinden alıverirsin poliçeni, gösterirsin polise, araca binip yoluna devam edersin; bu kadar basit. Yanlış anlaşılmasın, drift atmak ya da gürültü çıkarmak veya da kırmızı ışıkta geçmek daha önemsiz, trafik sigortası daha önemli demiyorum; ama sigortasızlığın cezası da bu kadar ucuz olmamalı diyorum.

Kimse kusura bakmasın sigortasızlığın bedeli, gürültü çıkaran egzozdan ya da çakar kullanmaktan daha ağırdır. Kesersin cezayı, egzozu ya da çakarı çıkarttır atar, olur biter. Ama sigortasız sürücü demek, hele de kazaya karışırsa ve bu kazada da birileri yaralanır, sakat kalır ya da hayatını kaybederse; ödenmek zorunda kalınan yüz binlerce lira tazminat, yıllar süren davalar demektir.

5 MİLYON ARAÇ

Kaç araçta çakar ve siren vardır ya da kaç araçta gürültü çıkaran egzoz takılıdır veya da sol şeridi işgal etme oranı nedir bilmem ama ben size sigortasız araç sayısını söyleyeyim ki, olayın vahameti daha iyi anlaşılsın. Son açıklanan verilere göre toplam araç sayısı 22 milyon 798 binin biraz üzerinde. Yine son verilere göre sigortasız araç sayısı ise 5 milyon 69 binin üzerinde. Bu ne demek? Araçların yüzde 22’sinden fazlası zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkıyor demek. Neredeyse araçların dörtte biri sigortasız. Araç grupları bazında bakıldığında ise sigortasızlık oranı en yüksek grup, motosikletler. Toplam motosiklet sayısı 3,2 milyon, bunun yüzde 67’ye yakını, 2,1 milyonu sigortasız.

Peki, bu ne anlama geliyor? Çakarı, sireni, egzozu bilmem ama 5 milyon sigortasız aracın trafikte kazaya karışması demek; binlerce kişinin mağdur olması, bu 5 milyon kişinin yüzbinlerce lira tazminat ödemesi ve yıllarca süren davalar demektir. Kısacası, toplumsal sorun demektir. Şunu da belirteyim; bu kadar aracın trafikte sigortasız dolaşması da bence başlı başına sorgulanması gereken bir konudur.  Daha açık şöyle anlatayım. Vatandaş, ‘polise yakalanırsak bir şekilde idare ederiz’ derse, cezası sadece 81 lira olursa, bu sorun artarak devam eder. Ama yok sigortasız sürücüyü de drift atan gibi 5 bin lira ile cezalandırırsanız, bu sorun büyük ölçüde çözülür.

Önceki ve Sonraki Haberler