Türkiye Sigorta Birliği ve Emeklilik Gözetim Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Türkiye BES’leniyor Projesi” kapsamında Yalova’da işverenlere otomatik BES anlatıldı. Toplantıya AvivaSa CEO’su Fırat Kuruca, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan ve Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muğlim Bağatar katıldı. Fırat Kuruca, güçlü bir ekonomi için BES gibi uzun vadede ve topluma yayılmış güçlü tasarruf sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi. BES gibi kaynak sağlayan, sermaye piyasalarını destekleyen mekanizmanın yeterince büyük olmaması nedeniyle ekonomik çalkantıların daha fazla hissedildiğini belirten Kuruca, “Türkiye’de 2003 yılından beri son 15 yıldır ortaya konmuş bir birikim var. Aşağı yukarı 80-90 milyar lira civarında ama Türkiye büyüklüğünde bir ekonomi için yeterli değil” dedi. Kuruca, otomatik BES ile 12 milyon kişinin sisteme girdiğini, bunun 7 milyonunun çıktığını, 5 milyonunun sistemde kaldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Otomatik katılımla ilgili yeni düzenlemeler gündemde. Bu sayede kişiler biraz daha uzun sistemde kalacak ve gerek kendileri için gerek ekonomi için faydalı olacak birikimler yapacak. Bugün için katılımcılar iki ay içinde cayma süresini kullanıyorlar. Daha uzun süre sistemde kalırlarsa, faydasını görürler. Mesela iki veya üç sene sistemde kalırlarsa iki-üç maaşlık birikime ulaşabilirler.”
Tahsin Becan, BES’in ikinci bir emeklilik geliri imkanı sunduğunu belirterek, “Cayma süresi uzatıldığında çalışanlara sistemi anlatma imkanı doğar. Sistem çok iyi anlatılamadı. Belki de sisteme girenlere sosyal güvenlik primlerinde avantaj sağlama gibi imkanlar da sunulabilir. Yine, sisteme giren çalışanlara işveren katkısı da getirilebilir” dedi.
Muğlim Bağatar, BES’in, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olduğuna değinerek, “Çalışanların emekli olduklarında refah seviyelerini daha iyi yürütmeleri için iyi bir sistem. Belki kesinti oranlarının biraz düşürülmesi gerekebilir” şeklinde konuştu.(Hürriyet)