1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Dünyanın en büyük dikey çiftliği açıldı

Dünyanın en büyük dikey çiftliği açıldı

Emirates Flight Catering, Dubai’de dünyanın en büyük dikey çiftliğini açtı. Bustanica, yılda 250 milyon litrenin üzerinde su tasarrufu sağlayacak ve pestisit, herbisit ve kimyasal içermeyen 1 milyon kilonun üzerinde tarım ürünü üretecek.

Dünyanın en büyük dikey çiftliği açıldı

Dünyanın en büyük dikey çiftliği Dubai’de açıldı. Çitftlik, Emirates Flight Catering (EKFC) ve Crop One şirketlerinin ortak girişimi olan Emirates Crop One’a ait. Dubai World Central’daki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’na yakın konumdaki 30.600 metrekarelik tesis, geleneksel tarıma göre yüzde 95 daha az su kullanarak yılda 1 milyon kilonun üzerinde yüksek kaliteli yeşillikler üretmeye hazırlanıyor. Aralıksız bir şekilde 1 milyonun üzerinde kültür bitkisi yetiştirilen tesiste günde 3000 kilo ürün elde ediliyor.

Bustanica, bünyesindeki yetiştirme tekniği uzmanları, mühendisler, bahçe uzmanları ve bitki bilimcilerden oluşan yüksek uzmanlığa sahip ekiple makine öğrenimi, yapay zekâ ve gelişmiş yöntemler gibi güçlü teknolojilerden faydalanarak faaliyet gösteriyor. Kesintisiz üretim döngüsü tarım ürünlerinin çok taze ve temiz olmasını ve pestisit, herbisit ve kimyasallar olmadan yetiştirilmesini sağlıyor.

BAE’deki tüketiciler yakında bu yeşillikleri en yakın süpermarketlerden satın alabilecekler. Bustanica ayrıca sebze ve meyve üretimine de geçmeyi planlıyor. Emirates Havayolu ve Grubu CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uzun vadeli gıda güvenliği ve kendi kendine yetebilme her ülkenin ekonomik büyümesi açısından hayati öneme sahiptir ve aynı durum BAE için de geçerlidir. Tarıma elverişli arazi ve iklim konusundaki sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda bölgemize özgü zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Bustanica, sürdürülebilir büyüme için önemli adımlar teşkil eden ve ülkemizin iyi tanımlanmış gıda ve su güvenliği stratejileriyle uyumlu olan yenilikler ve yatırımlar bakımından yeni bir çağ başlatıyor”.

Her yıl 250 milyon litre su tasarrufu

Çiftliğin kapalı döngü sistemi su kullanımını ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için suyun bitkilerden geçerek dolaşımını sağlamak üzere tasarlandı. Su buharlaştığında yeniden işlenerek sisteme geri kazandırılıyor ve böylece aynı hasılatı veren geleneksel açık hava tarıma kıyasla her yıl 250 milyon litre su tasarrufu sağlanıyor.

Bustanica, dünyanın tehdit altındaki toprak kaynakları üzerinde sıfır etkiye sahip olacak, suya olan bağımlılığı olağanüstü derecede azaltacak ve hava şartları ile bitki zararlılarından etkilenmeden yıl boyu ürün verecek.

Önceki ve Sonraki Haberler