1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Düşük faiz döneminin sonuna geldik'

'Düşük faiz döneminin sonuna geldik'

Goldman Sachs, özellikle yatırıma karşı olan güçlü talep ve enflasyon beklentilerindeki artışın dünyayı yüksek faizlerin olacağı uzun bir yola sokacağını öngördü.

'Düşük faiz döneminin sonuna geldik'

Bloomberg HT'nin haberine göre Goldman Sachs ekonomistleri, enflasyonda beklenenden yüksek bir artış ve hükümet harcamalarının artmasıyla beraber düşük faiz döneminin sona yaklaştığını söyledi.

Özellikle yatırıma karşı olan güçlü talep ve enflasyon beklentilerindeki artışın küresel finans krizi sonrası dünyaya kıyasla bizi yüksek faizlerin olacağı uzun bir yola sokacağını belirten Goldman Sachs ekonomistleri, “Birçok gelişmiş ülkede faiz oranlarının düşük seviyelerden yükselmesini bekliyoruz bu da şu an için tahvil piyasasında fiyatlanıyor” dedi.

Goldman, büyümenin ne kısıtlanıp ne de körüklendiği nötr faiz oranlarının küresel finans krizi sonrasındaki döneme göre 50 baz puan yukarıda olabileceğini belirtti.

Fed yetkililerinden 2022’de faiz artış sinyali

Clarida, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Fed’in faiz artışı için gereken koşulların gelecek yılın sonunda karşılanabileceğini bildirdi.

Clarida faiz artışı için istihdam piyasası ve enflasyona işaret ederek “buradaki şartların 2022 yılının sonunda karşılanabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Clarida istihdam piyasasında ve küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar düzeldikçe enflasyonist baskıların da azalacağını söyledi.

Enflasyonda risklerin hala yukarı yönlü olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı, bu yıl enflasyonun ılımlı olmaktan öteye geçerek yüzde 2’lik hedefin üzerinde gerçekleştiğini belirterek “gelecek sene de benzer bir performans olursa bunu ‘politikada başarı’ olarak değerlendirmem” ifadesini kullandı.

Bullard 2 faiz artışı bekliyor

Bugün konuşan St. Louis Fed Başkanı James Bullard da 2022’de 2 faiz artışı beklediğini söyledi. Bullard bir televizyon kanalına verdiği mülakatta “Eğer enflasyon beklediğimizden daha kalıcı olursa enflasyonu kontrol altında tutmak için daha hızlı aksiyon almamız gerekebilir” ifadesini kullandı.

Bullard gelecek yıl 3 veya 4 faiz artışı olur mu sorusuna ise “benim baz senaryom bu değil” yanıtını verdi. Bullard ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 4’ün üzerinde büyüyebileceğini, ilk çeyrekte işsizlik oranının da yüzde 4’ün altına inebileceğini öngördü.

Bullard ayrıca yüksek enflasyonun temel nedeni olarak görülen küresel tedarik zinciri sıkıntılarının gelecek yıl da sürebileceği tahmininde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler