1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. iPhone 12'yi şarj aletiyle satmayan Apple'a şok dava

iPhone 12'yi şarj aletiyle satmayan Apple'a şok dava

Teknoloji devi Apple iPhone 12’leri şarj cihazıyla satmadığı bilinen bir şey. Bu durum dünya genelinde de tepki görmeye devam ediyor. Çin’de bulunan öğrenciler bu sebeple dev şirkete dava açtı.

iPhone 12'yi şarj aletiyle satmayan Apple'a şok dava

Apple, 2020 yılında EarPods ve şarj cihazlarını iPhone ile birlikte satmayacağını, yalnızca bir USB-C Lightning kablosuyla satacağını duyurmuştu. Bunun sebebi olarak da iklim değişiklikleri ile mücadele kapsamında karbon emisyonlarının azaltılması gösterilmişti. Bu karar dünya çapında tepkiyle karşılaşmıştı. Hatta geçtiğimiz mart ayında Brezilya’da bulunan yetkililer şirkete bu sebeple 2 milyon dolar ceza vermişti.

Donanımhaber'İn haberine göre şimdi de Çin’de bulunan beş üniversite öğrencisi, dev şirkete iPhone 12’lere şarj cihazı eklemediği için dava açtı. Öğrenciler davalarında telefonla birlikte verilen USB-C Lightning kablosunun diğer şarj cihazları uyumlu olmadığını, bu yüzden de bir öğrencinin telefonunu, reklamlarda gösterilenin aksine, şarj edemediğini iddia ettiler.

“Apple’ın atık azaltma gerekçesi bir bahane”

Davacılar buna ek olarak Apple’ın ‘atık azaltma’ gerekçesine inanmadıklarını, dev şirketin bunu, benzerlerinden daha fazla enerji harcayan MagSafe kablosuz şarj cihazlarının kullanımını artırmak için bir bahane olarak kullandığını söyledi. Öğrenciler Apple’ın kendilerine bir şarj cihazı sağlamasını ve 100 yuan (16 dolar) sözleşme ihlali ücreti ödemesini istiyor. 

Dava hâlen devam ediyor. Bu durumun öğrencilere tazminat verilmesine veya Apple’ın bir politika değişikliğine gitmesine sebep olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Apple’ın ödeme sırasında şarj cihazını bir ‘opsiyon’ olarak sunma ihtimali konuşuluyor. Bu dava, Apple’ın bu kararına olan yönelikleri daha da artırmış durumda. Bu yüzden daha fazla benzer davayı yakında görme ihtimalimiz oldukça yüksek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler