1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigorta şirketleri cezayı göze aldı!

Sigorta şirketleri cezayı göze aldı!

Zorunlu trafik sigortasında kilitlenme devam ediyor. Geçen hafta yapılan düzenlemeye rağmen acenteler sigorta şirketlerinin yasaya uymadığını iddia ediyor...

Sigorta şirketleri cezayı göze aldı!

EMEL YİĞİT-Sigorta sektöründe zorunlu trafik sigortası sorunu devam ediyor. Malum... Enflasyon, artan döviz kurları ve paralelinde hızla yükselen maliyetler derken zorunlu olan trafik sigortası yapılamaz hale gelmişti. Müşteri artan fiyatlar karşısında öfkeli ama mecbur bir şekilde trafik sigortası yaptırmaya çalışırken, her şekilde zarar yazan şirketler çareyi çeşitli gerekçelerle sigorta yapmamakta bulmuştu. Kimi şirket acentelere yanıt dahi vermezken kimi şirket ekranlarını kapatarak olaya teknik engeller koymuştu.

Sadece vatandaş değil acenteler de gelişmelerden mağdur olunca birleşip CİMER'e şikayet bildirimleri yapmışlar ve sonunda sektörün düzenleyicileri devreye girmişti. Bizim de tekrar tekrar sayfalarımıza taşıdığımız konuyla ilgili son gelişme geçen hafta yasada yapılan düzenlemeydi. Buna göre zorunlu trafik sigortası yapmaktan kaçınan şirketlere 30 güne kadar tüm branşlarda poliçe kesme yetkisi durdurulabilecekti. Hatta bu sürenin ilgili makamlar tarafından uzatılabileceği de bildirildi. Peki düzenleme çözüm oldu mu? Yanıt hayır...

Sorunun dayatmalarla çözülebilir mi?

Bu sorunun yanıtı da hayır. Dayatmalarla sorunlar çözülemiyor. Şikayetler de hala sürüyor. Pek çok büyük şirket için poliçe kesen bir acente yetkilisi ile konuştuğumuzda sadece yeni kurulan birkaç şirketin trafik sigortası yaptığını öğreniyoruz. Büyük şirketlerin kesinlikle trafik sigortası yapmadığını söyleyen yetkili:

"Muhatap bulamıyoruz. Müşteri temsilcisine ulaştığımızda 'Bu problem bize özel değil yapacak bir şey yok' diyor. Hiç poliçe kesemiyoruz" diyor.

Zam bekleniyor

Söylenenlere göre eylül ayında trafik sigortasına yüzde 40 civarında zam yapılacak. Bu nedenle zamdan önce trafik sigortalarının yapılmayacağı söyleniyor.

Zorunlu trafik sigortası yenilemelerinde ise 10 taneden bir poliçenin zorla yapıldığını söyleyen acente yetkilisi yeni otomobillere kesinlikle poliçe kesilmediğini tekrarlıyor.

Trafik sigortasında şu anda en uygun fiyat 1800 lira. Eylülde 2 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor.

Kaskolar da durdu

Kasko cephesinde ise zorunluluk olmadığı için müşteri yaptırmamayı tercih ediyor. Trafikte bulunan otomobillerin çok büyük bir kısmının kaskosuz olduğu belirtiliyor. Geçen yıl 1500 liraya yapılan kasko primleri bu yıl 8-10 bin liralara yükselmiş durumda.

Örneğin geçen yıl 3 bin liraya kaskosu yapılan 2017 model bir BMW'nin kaskosu hasarsızlık indirimine rağmen bugün 19 bin 500 liraya çıkmış.

Kaskosunu iptal eden müşterinin dramı

Acente yetkilisi geçtiğimiz hafta yaşadığı bir olayı anlatıyor:

"Bir müşterimin Audi'si vardı. Haziran ayında 25 bin liradan kaskosunu yaptırdı. Sonra 'arabayı satıyorum kaskoyu iptal edelim' dedi. İptal ettik. Geçen hafta aradı. Otomobili satamamış tekrar kasko yaptırmak istiyor. Sadece iki ay sonra en uygun 50 bin lira fiyat çıkardık. Adam perişan oldu".

 

Önceki ve Sonraki Haberler