1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Alacak sigortasında uygulama nasıl olacak, kimler sigorta yaptıracak

Alacak sigortasında uygulama nasıl olacak, kimler sigorta yaptıracak

Maliye Bakanlığı, hem KOBİ’leri hem de piyasayı rahatlatacak alacak sigortasının detaylarını belirleyerek sigorta şirketleri ile paylaştı

Alacak sigortasında uygulama nasıl olacak, kimler sigorta yaptıracak

KOBİ’ler alacaklarını sigortalatacak, sigorta poliçesini bankaya teminat olarak gösterip, işletme kredisi alabilecek. İki yıldır gündemde olan ve KOBİ’leri, alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak olan alacak sigortasında sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem KOBİ’leri hem de piyasayı rahatlatacak alacak sigortasının detaylarını belirledi ve sigorta şirketleri ile de paylaştı. Buna göre yeni modelin adı, Devlet Destekli Alacak Sigortası olacak. Uygulama yeni yılla birlikte başlayacak.Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan köşesinde konuyla ilgili ayrıntılara yer verdi. İşte Noyan Doğan'ın konuyla ilgili yazısı..

HALK SİGORTA YÖNETECEK

Peki, alacak sigortası nasıl işleyecek ve kimler sigorta yaptıracak? Detaylarını paylaşayım. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) benzeri bir modelle, Devlet Destekli Alacak Sigortası adı altında, sigorta havuzu kurulacak. Sigorta havuzunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı kuracak ve denetimini yapacak. Sigortanın primlerini de yine Bakanlık belirleyecek. Ancak havuzun yönetimini Halkbank’ın iştiraki olan Halk Sigorta üstlenecek. Yani, alacak sigortası havuzunu Halk Sigorta yönetecek. Nasıl ki, sigorta şirketleri bugün TARSİM’in tarım sigorta poliçesini, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) zorunlu deprem sigortasını satıyorsa; alacak sigortasının da satışını yapacak. Tüm sigorta şirketleri bir anlamda aracı olacak. Alacak sigortası poliçesini satacak, aldığı primi kurulacak olan Devlet Destekli Alacak Sigortası havuzuna aktaracak; bu işten de belli bir komisyon kazanacak.

HASARA DEVLET KATKISI

Yeni modelde sigorta şirketleri hasara da karışmayacak. Hasarlar, Devlet Destekli Alacak Sigortası havuzundan karşılanacak. Bu noktada devletin desteği olacak. Belirli limite kadar olan hasarlar havuzdan ödenecek, hasar miktarı bu limitin üzerine çıkarsa Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. İşte bu nedenle de yeni uygulamaya devlet destekli sigorta deniyor. Yeni modelde sigorta şirketlerinin hiçbir riski olmayacak. Şirketler, devletin belirlediği primlerle alacak sigorta poliçesini KOBİ’lere satacak, aldıkları primi sigorta havuzuna devredecek; hasarlar havuzdan ödenecek, eğer havuzun kaynakları hasarı karşılamaya yetmezse de devreye Hazine ve Maliye Bakanlığı girerek, hasarı ödeyecek.

KOBİ SINIRLAMASI VAR

Gelelim, sigortanın kimleri kapsayacağına. Yıllık cirosu 125 milyon TL’ye kadar olan KOBİ’ler sigortadan yararlanacak. Yararlanacak diyorum, çünkü sigortanın fiyatı düşük olacak. Henüz prim tutarları belli değil, önümüzdeki haftalarda netleşecek, ancak KOBİ’ler sigortayı düşük fiyatla yaptırabilecek. Bu cironun üzerinde olan işletmeler ise devlet destekli sigorta yaptıramayacak. Merak edenler için alacak sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. 

Devlet Destekli Alacak Sigortası operasyonunu ise Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) yürütecek. Daha açık şöyle anlatayım: KOBİ’lere ait tüm veri ve bilgiler SBM’de toplanacak ki, bu bilgiler Kredi Kayıt Bürosu, KOSGEB gibi kurumlardan alınacak. Öğrendiğime göre SBM’de bu veriler toplanmış bile. SBM, bu veriler çerçevesinde skorlama yaparak, kimin, ne kadar limitle sigorta yaptırabileceğini tespit edecek. Sigorta şirketleri de SBM’nin skorlamasına göre KOBİ’nin alacağını sigortalayacak. Üstelik bu işlemler on-line olarak yapılacak. Tabi, bilanço gizliliği gibi KOBİ’lere ait özel veriler ihlal edilmeyecek.

Peki, yeni uygulama ne getirecek? Öncelikle KOBİ’ler, iç piyasada sattıkları malın bedelini tahsil edememe riskine karşı alacaklarını ucuz fiyatla sigortalatabilecek. Daha da önemlisi işletmeler, sigorta poliçesini bankalara teminat olarak gösterebilecek ve bu sayede bankadan kolaylıkla kredi kullanabilecek.

İŞTE YENİ MODEL

- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Devlet Destekli Alacak Sigortası havuzu kurulacak.

- Sigorta havuzunun yönetimini Halkbank’ın iştiraki olan Halk Sigorta üstlenecek.

- Sigorta şirketleri poliçe satışında aracı olacak.

- Uygulama yeni yılla birlikte başlayacak.

- Alacak sigortasının primlerini devlet belirleyecek.

- Hasar sigorta havuzundan karşılanacak.

- Prime, devlet desteği olmayacak ancak devletin hasar ödenmesinde desteği olacak.

- Yıllık cirosu 125 milyon TL’ye kadar olan KOBİ’ler sigorta yaptırabilecek.

- KOBİ’ler sigorta poliçesini bankalara teminat mektubu olarak verecek.

NASIL YAPTIRACAKSINIZ?

- Örneğin, tekstil alanında faaliyet gösteren KOBİ’siniz ve 30 milyon TL’lik mal satacaksınız. Üretiminizi de 10 ayrı şirkete satacaksınız. Önce, faturalı alacaklarınızı sigorta şirketine beyan edeceksiniz. Sigorta şirketi tüm bilgileri Sigorta Bilgi Merkezi’ne (SBM) iletecek. SBM, bilanço, mali durum, kredibilite gibi detaylı inceleme yaparak, skorlama yapacak ve bu skoru sigorta şirketine iletecek. Sigorta şirketi de bu skorlamaya göre size sigorta limitleri tahsis edecek. Daha açık bir anlatımla, sigorta şirketi size, ‘şu şirkete 15 milyon TL’ye kadar mal satabilirsin, sigortalarız’ diyecek; kimi şirket için de ‘şu şirkete 500 bin liraya kadar olan alacağını sigortalarız’ diyecek.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler