1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BES ve yatırım fonları 2022'ye nasıl başladı?

BES ve yatırım fonları 2022'ye nasıl başladı?

Geçen yılın sonundan itibaren Fed’in sıkılaşma takvimi başta olmak üzere teknik görünüm ve bozulan risk algısı gibi nedenlerle baskı altında kalan yurt içi ve küresel piyasalar 2022’ye sancılı başladı

BES ve yatırım fonları 2022'ye nasıl başladı?

Bloomberg'in haberine göre 2021 yılında özellikle yerli ve yabancı hisse, Döviz cinsi borçlanma araçları ve altın içerikli fonlarda görülen pozitif performans, yeni yılın ilk ayında piyasalarda görülen gelişmelerle farklı bir görünüme büründü.

Yabancı hisse ve menkul barındıran BES ve yatırım fonları geçtiğimiz yıl, dövizin neredeyse yılın tamamına yayılan yükselişi ve yurt dışı piyasalardaki olumlu görünüm ile belirgin biçimde öne çıkarken, 2022’nin ilk ayında küresel piyasalarda görülen sert düşüşlerle ve görece sakin kalan kurların etkisi ile bu konumlarını kaybettiler. Keza hem BES, hem de yatırım fonları nezdinde geçen yıl yıldızlaşan tematik ya da yabancı enstrümanlı fonlarda Ocak ayında çoğunlukla yüzde 0’ın altında yani negatif performans görüldü. İstisna ise petrole dayalı bir fon sepeti şemsiye yatırım fonunda yüzde 15 üzerinde performans gerçekleşti.

Yerli hisse içeren hisse ağırlıklı ve değişken fonlar ise her ne kadar BIST’te de negatif düzeltmeler olsa da Ocak ayında getiri performansında ipi göğüslediler. Nitekim BES-OKS tarafında TEFAS verilerine göre yüzde 10 ve üzeri getiri sağlayan 15 fon içerisinde 10 adet hisse senedi fonu ve 5 adet hisse ağırlığı bulunan değişken fon yer alıyor. Bu 15 fonun 1 yıllık performansı da yüzde 45 ila yüzde 78 aralığında yer alıyor.

BES ve OKS tarafında hem 2021’in, hem de orta ve uzun vadedeki zaman diliminin pozitif performansında önlerde yer alan altın ve kamu dış borçlanma fonları da Ocak ayında getirilerde oldukça gerilerde kaldılar.

20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı TL'yi özendirme paketi ile yükseldiği zirve noktalardan keskin biçimde düşen kurlarla, emeklilik ve yatırım fonlarındaki kısa vadedeki genel görünümde ani bir değişim yaşanmış, özellikle 1 hafta ile 15 günlük periyotta bu enstrümanlar eksenindeki pozitiflik yerini sert değer kaybına bırakmıştı. 1 ayı aşkın süredir döviz kurlarının görece sakin seyretmesi ve küresel piyasalarda 2021’in aksine negatif risk algısı ile görülen düşük performans, belirli gruptaki fonları da olumsuz etkiliyor.

BES’te piyasalarda görülen dalgalanmalar ve bireylerin kendi risk algılarını göz önüne alarak fonlar, risk derecelerine göre sınıflanırken; geçen yıl yapılan düzenleme ile bir yılda 6 kere gerçekleştirilebilen fon karması değişiklik hakkı 12’ye çıkarılmıştı. Son düzenleme ile de yüzde 25 olan devlet katkısı yüzde 30’a yükseltilmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler