1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BES'in enflasyon ve jeopolitik risklerle imtihanı

BES'in enflasyon ve jeopolitik risklerle imtihanı

Yükselen enflasyon ve jeopolitik riskler, başta yatırım ve Bireysel Emeklilik Sistemi fonları olmak üzere finansal araçların performanslarını biçimlendiriyor.

BES'in enflasyon ve jeopolitik risklerle imtihanı

Bloomberg'in haberine göre yükselen enflasyon ve Fed’in yükselen enflasyon karşısında atacağı adımların yarattığı belirsizlikle başlayan 2022’de, Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile patlak veren jeopolitik riskler yatırım enstrümanlarındaki seyri de derinden etkiliyor.

TÜİK’in her ay düzenli olarak yayınladığı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verisi, yılın ilk ayının ardından Şubat’ta da hem TÜFE hem de Yİ-ÜFE indirgenmiş bazda kayıplara işaret etti. Reel getiri arayışının tüm dünyada belirginleştiği 2022 yılında, Türkiye’de Şubat’ta aylık TÜFE’nin yüzde 4,81 ve aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 7,22 artması koşulları zorlaştırdı.

Aylık en düşük kayıp Yİ-ÜFE indirgendiğinde yüzde 3.04 ve TÜFE indirgendiğinde yüzde 0.81 oranlarıyla (Devlet İç Borçlanma Senetleri) DİBS'te gerçekleşirken, TÜFE indirgendiğinde külçe altında yüzde 1,39, brüt mevduat faizinde yüzde 3,38, euroda yüzde 3,59, dolarda yüzde 3,74 ve BIST 100 endeksinde yüzde 4,94 oranlarında kayıp görüldü.

Üç aylık değerlendirmede de, Ocak ve Şubat aylarındaki görünüme paralel tüm finansal yatırım araçlarında TÜFE ve Yİ-ÜFE indirgenmiş bazda kayıp görülürken, 6 aylık ve 1 yıllık değerlendirmede külçe altın, dolar ve euro; TÜFE indirgenmiş rakamlarda getiri tarafında kalabildi. Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri TÜFE indirgenmiş olarak yüzde 28,13 ile külçe altında gerçekleşti. Külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,48 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Maden içerikli fonlar ve emtia öne çıktı

2021'de pozitif performans gösteren değerli maden içerikli fonlar, emtiada bu yılda küresel olarak görülen hareketten destek buluyor.

Yıl başından beri getiride hem yatırım hem de BES fonlarında altın, gümüş ve emtia unsurları bulunduran fonlar öne çıkarken, petroldeki sert yükseliş petrole yönelik enstrüman içeren bir fonda yüzde 60’a yakın nominal getiri performansı görülmesinin önünü açtı.

Aylık bazda bakıldığında Şubat ayında; hem ons hem de Dolar/TL ’deki yukarı yön ile BES tarafında altın ve kıymetli maden içerikli fonlar performansları ile göz doldurdu.

Geçen yılın altın ve kıymetli maden fonları ile birlikte öne çıkanları olan Türk Eurobond ve yurt dışı hisse/menkul içerikli fonları ise; yıl başından beri getiride Eurobond tarafında getiride kalıp orta sıralarda kalırken, yurt dışı hisse/menkul içeriklilerde küresel satış baskısı nedeniyle kayıp yaşadı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler