1. HABERLER

  2. ŞİRKETLER

  3. Bodrum depreminin Anadolu Sigorta’ya faturası 1.3 milyon TL

Bodrum depreminin Anadolu Sigorta’ya faturası 1.3 milyon TL

Anadolu Sigorta'dan yapılan açıklamada Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan deprem sonrasında yaklaşık 1 milyon 340 bin TL’lik hasar bildirimi olduğu belirtildi

Bodrum depreminin Anadolu Sigorta’ya faturası 1.3 milyon TL

Büyük bölümü birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, yılda 20 bin civarında deprem meydana geliyor. Yaşanan doğal afetler arasında, yarattığı hasar ve can kaybı açısından değerlendirildiğinde yüzde 61 ile deprem ilk sırada yer alıyor.

Son 60 yıl içerisinde Türkiye’de en sık rastlanılan afet türü olan deprem, zaman zaman birden fazla ülkeyi ekonomik olarak sarsabilecek şiddete sahip bir felaket olarak ayrışıyor. Topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan Türkiye’de, yıldönümü yaklaşan 17 Ağustos Marmara depremi bu gerçeğin en acı hatıralarından biri. Çok sayıda can kaybına neden olan 17 Ağustos depreminde; 66 bin bina ağır hasar aldı veya yıkıldı, 67 bin bina orta, 80 bin bina ise hafif hasar aldı. 14 milyon kişiyi etkileyen deprem, 12 milyar dolara varan bir maddi kayba neden oldu.

Yakın zamanda Yunanistan’ın Kos adasında meydana gelen ve Türkiye’den de hissedilen deprem bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. 21 Temmuz’da yaşanan depremde, Türkiye’de can kaybı meydana gelmezken, Muğla’nın Bodrum ilçesinde pek çok binada hasar oluştu. Deprem sonrası Anadolu Sigortalılardan gelen ihbarlar doğrultusunda, yaklaşık 1 milyon 340 bin TL’lik hasar söz konusu.

“Sigortalılık devletin yükünü de hafifletiyor”

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç yakın zamanda gerçekleşen Kos depremine ve 18’inci yıldönümü yaklaşan 17 Ağustos Marmara depremiyle yaşanan maddi kayıpların büyüklüğüne işaret etti. Gerek deprem gerekse sıklığı artan diğer doğal afetler nedeniyle oluşan maddi kayıpları en aza indirmek için sigortalılığın önemine dikkat çeken Koç şöyle konuştu: “Deprem kuşağında olduğumuz gerçeğinin yanı sıra iklim değişikliğine bağlı olarak peşi sıra doğal afetler yaşamaya başladık. Son dönemde meydana gelen olaylarda can kaybının yaşanmaması bizim için tek sevindirici unsur. Ancak konutlar, işyerleri, araçlar her afette ciddi hasar görüyor. Sigortalılık oranının yeterli oranda olmaması bireyler bazında mağduriyet yaşatırken, devlete de ciddi bir yük getiriyor. Doğal afetlerde devletin oluşan zararın tamamını tazmin etmesi beklenmemeli. Bu durumlarda sigorta şirketleri devletin en büyük destekçisi olmaya aday. Afet sonrasında oluşan mağduriyetler için devletin ayırdığı bütçenin, önleyici tedbirler ve altyapı yatırımları için harcanması daha verimli sonuçlar doğuracaktır. Bunu sağlamanın tek yolu ise sigortalılık oranının artırılmasıdır.”

Evinizin ve eşyalarınızın değeri kadar teminat

Depremin de dahil olduğu pek çok afet kaynaklı maddi hasardan konut sigortası ile korunmanın mümkün olduğunu anlatan İlhami Koç, “17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü yaklaşırken, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyoruz” dedi. Koç sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de 1999 Marmara Depremi’nden sonra deprem sigortası zorunlu hale geldi. Zorunlu Deprem Sigortası, 1 m2 için 800 TL limit üzerinden, konutun metrekare büyüklüğüne göre hesaplanan bir limit ile teminat sağlar. Örneğin 100 m2’lik bir konut için Zorunlu Deprem Sigortası ile sağlanan teminat tutarı, 80.000 TL ile sınırlıdır. İlaveten konutunuz ne kadar büyük olursa olsun, sağlanan teminatın üst limiti, 170 bin TL ile sınırlıdır. Zorunlu Deprem Sigortası’nı tamamlayıcı role sahip olan Konut Sigortası ile ise, evinizin yeniden inşa değeri kadar teminat almanız mümkün. Konut Sigortası sadece binayı değil, evin içindeki eşyaları, yaşayanları ve sorumluluklarını da teminat altına alabiliyor.”

Koç, Kos depremi sonrası Muğla bölgesinde hasara sebep olan tsunamiyi de hatırlatarak, “Kos depreminin ardından gerçekleşen tsunami, depremin başka bir yıkıcı etkisine daha dikkat çekti. Uzmanlar, denize yakın pek çok konut/işyerinde su basmalarına, teknelerde maddi hasara sebep olan tsunaminin depremde başka bir risk unsuru olduğuna dikkat çekiyor. Konut Sigortası ile verilen deprem teminatı, tsunaminin neden olabileceği maddi kayıpları da güvenceye alıyor” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler