Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), geçtiğimiz günlerde yaşanan Sarıdere Gölyaka Düzce Depremi’ne ilişkin tespitlerini kamuoyuyla paylaştı. Kapsamlı bir açıklama yapan TÜSED Genel Sekreteri Cem Balkan, 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremi hatırlatarak, Düzce bölgesinin, 1999 yılında yaşanan depremin etkisiyle olası depremlere daha hazırlıklı bir yapı ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Balkan konuyla ilgili olarak "1999 Düzce Depremi sonrası Düzce kentinin kuzeye kayalık zemine taşınması ile yeni inşa edilen betonarme yapı stokunun en fazla 4 katlı ve genellikle ayrık nizamda olması; deprem merkezinde, geleneksel ve mühendislik hizmeti görmeden inşa edilmiş olan bir ve 2 katlı yığma yapıların da mimari planlarının kare veya dikdörtgen formunda, depreme dayanıklı yapı tasarım ilkelerine uygun olarak inşa edilmiş olması, orta ve ağır hasar frekansının düşük olmasını sağlamıştır"dedi.
Hasar tazminatı ödemeleri başladı
Depremin meydana gelmesine müteakip Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından görevlendirilen iki kişinin aynı gün depremin merkez üssü olan Sarıdere, Gölyaka’ya ulaşarak Düzce Merkez ve ilçeleri ile civar illerdeki saha gözlemlerine başladığını kaydeden Balkan, zorunlu deprem sigortası teminatı kapsamında oluşan maddi zararın hızlı tespiti ve raporlanması için ülkemizin çeşitli illerinden 53 eksperin sahada görev aldığını belirtti. Balkan şöyle devam etti:" Depremden bir gün sonra sahada zarar tespit çalışmalarına başladıktan sonra raporlarımızın kuruma iletilmesini müteakip 25.11.2022 tarihinde hasar tazminatları Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sigortalılara ödenmeye başlamıştır. Tamamı mesken olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş olan binaların dışında ticari ve sinai işletmelerin zarar tespitleri için de meslektaşlarımız depremin gerçekleştiği gün itibari ile sahaya ulaşarak çalışmalarına başlamıştır".