Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, ABD Merkez Bankası (FED) ile ilgili bir değerlendirme raporu açıkladı. Rapora göre, dış faktörlerden ötürü FED’in bağımsızlığı risk altında bulunuyor ve piyasaya çok fazla bağlı hale gelen kurum ana hedefleri yakalama konusunda daha az güvenilir. Piyasalara rehberlik etme rolü de zayıflayan FED’in,döviz kuru politikası üzerindeki yetkinliğini kaybetmek üzere olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca zayıf bir merkez bankasını işaret eden tüm bu verilerin resesyon ihtimalinde artışa neden olabileceği vurgulanıyor.
Trump, FED’i zor durumda bırakıyor
FED’in para politikası kararlarını verirken karşı karşıya kaldığı kısıtların artması kurum üzerinde baskı yaratıyor. Bu durumun başlıca nedenlerinden biri Başkan Trump’ın tweetleri. FED Başkanı Jerome Powell ile ilgili duyduğu rahatsızlığı kamuoyu ile paylaşan Trump, FED’in bağımsızlığı konusunda kuşku yaratıyor.Trump’ın, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFBP) ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu’na (FDIC) seçtiği yeni düzenleyicilerin “iş” yanlısı olmaları, kurumsal dünyadan gelecek baskı ihtimalini de artırıyor. FED politikalarına yönelik kamuoyu algısında ciddi bozulma görülüyor.
Zayıflayan FED, resesyonu tetikliyor mu?
Rapora göre, FED piyasalarda istikrarı sağlamak adına büyüme ve enflasyon hedeflerinden uzaklaşıyor bu da FED’i daha fazla piyasaya bağlı hale getiriyor. Enflasyon hedefinin yüzde 2’nin altında kalınması riskinin artması ihtimalinde FED’in tam istihdam noktasının korunmasına yönelik yeterliliğinin azaldığı ve bunun politik bir hatanın oluşması yönünde ihtimalleri artıracağı öngörülüyor. Dolayısıyla kurum artık enflasyon ve büyüme hedeflerini tutturmada daha az güvenilir bulunuyor. Rapor, FED’in piyasalara rehberlik etme rolü zayıfladığını da belirtirken, ABD ve Çin arasındaki ticari savaşta ABD Hazinesi’nin, FED’e danışmadan kur üzerinde karar almasını, FED’in kurla ilgili sorunlarda etkisini kaybettiği yönünde bir gösterge olarak ele alıyor.
Para politikasında erken sıkılaşmaya gitmek, piyasalarda oluşan varlık balonlarını beslemek, istikrarın gerektirdiği hızlı ve cesur adımları atmakla ilgili çekimser kalmak gibi önceden yapılan birçok politika hatası düşünüldüğünde FED’de yaşanan zayıflamanın resesyona yatkınlığı artırabileceği düşünülüyor.