Şirketin BES'teki pazar payı yüzde 1,7'yi bulurken, sözleşme ve sertifika sayısı 109,5 bine ulaştı. BES ve otomatik katılım dâhil toplam sertifika/sözleşme sayısı 200 bine yaklaşan Fibaemeklilik, otomatik katılımda devlet katkısı dâhil 112,5 milyon TL büyüklüğünde çalışan fon tutarına erişti.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmasının devlet katkısında yararlanılabilecek toplam tutarda yüzde 68 artış sağlayacağına dikkat çeken Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu şunları söyledi:
“Yüzde 50 tutarında asgari ücret artışıyla devlet katkısından yararlanılabilecek toplam oranda ciddi bir artış olmuştu. Bunun üzerine devlet katkısı oranının da yüzde 30’a çıkarılması çifte avantaj sağladı ve yararlanabilecek üst limitte, yüzde 68 düzeyinde bir artış oldu. Bu teşvikin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girişleri hızla artırmasını bekliyoruz. Piyasadaki dalgalanmalar karşısında tasarrufları üzerindeki riskleri minimize etmek isteyenlerin, bir yandan devlet katkısı sunan diğer yandan katılımcılarına fon çeşitliliği ile hareket imkânı sağlayan sistemdeki memnuniyetlerinin daha da artacağına inanıyoruz.”
“Katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde yakalanan ivme giderek artacaktır”
Pandemiyle birlikte tasarrufun önemine ilişkin farkındalığın yükselmesinin, kurulduğu günden bu yana büyümesini sürdüren ve katılımcılara pek çok avantaj sunan BES’e ilgiyi artırdığına dikkat çeken Erol Öztürkoğlu şunları söyledi:
"Sistemdeki katılımcı sayısı 7 milyonu, OKS ile birlikte 13 milyonu aşarken, katılımcıların toplam fon tutarı 233,1 milyar TL’ye, devlet katkısı tutarı 23,2 milyar TL'ye ulaştı. Bu getiri oranlarına ek olarak Bütünleşik Emeklilik Planı’na ilişkin düzenlemeler ve BES birikimlerinin teminat olarak gösterilmesiyle ilgili çalışmaların da 2022 yılında sisteme önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. Bu sayede 2022 yılında hem sistemden çıkışlar azalacaktır hem de katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde yakalanan mevcut ivme giderek artacaktır.”
“Katılımcılar fon dağılım değişikliği haklarını kullanmalılar”
2021 yılı özelinde fonların ortalama getirisinin enflasyona yakın seyretmesi konusunda, BES’in katılımcılara yılda 12 fon değişikliği hakkı ile daha yüksek getiri imkânı sunduğuna dikkat çeken Öztürkoğlu, “Doğru zamanda doğru fonda olmak, orta ve uzun vadede ayrı bir kazanç kaynağı oluyor. Verimli fonları tercih etmek, katılımcıların finansal piyasaların değişen koşullarına göre pozisyon alarak getiri avantajlarından da en yüksek seviyede yararlanmalarını sağlıyor” dedi.
Fibaemeklilik’in geçtiğimiz yıl bir ilke imza atarak katılımcılara fon dağılım değişikliği haklarını portföy yönetim şirketlerine devretme imkanı sunduğunu belirten Öztürkoğlu şunları söyledi:
“Bireysel emeklilik için Fibaemeklilik’i tercih edenler, fon dağılım değişikliği haklarını uzman portföy yönetim şirketlerine devredebiliyor. Portföy yönetim şirketleri de katılımcıların getiri beklentileri ve risk profillerine göre BES birikimlerini optimum düzeyde artırmayı hedefliyor. 2021 yılında altın fon kategorisinde yüzde 67,5'i aşan fon getirilerimiz dış borçlanma araçlarında yüzde 64,8'e, kamu dış borçlanma araçlarında yüzde 60,1'e ulaştı. Fon çeşitliliğimizin sağladığı getiri avantajlarından maksimum düzeyde faydalanmak isteyen katılımcılar, alternatif fon getirilerini Fibaemeklilik web sitesinden de kolayca inceleyebilirler.”