Uluslararası Para Fonu baş ekonomisti küresel ekonomik görünümün Nisan'dan beri kötüleştiğini ve finansal piyasalarda daha fazla çalkantı yaşanabileceğini belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik görünümün üç hafta önceki son tahmininden bu yana kötüleştiğini ve küresel finans piyasalarında daha fazla çalkantı olabileceğini söyledi.
Fonun baş ekonomisti Gita Gopinath, Dış İlişkiler Konseyi tarafından Perşembe günü gerçekleştirilen bir internet yayınında gelişen piyasaların dış finansman ihtiyacının büyük bir ihtimalle önceki tahmini 2.5 trilyon dolardan çok daha fazla olacağını belirtti.
bloomberght.com'un haberine göre Gopinath, fonun 1 trilyon dolarlık mevcut borç verme kaynaklarının tamamına ihtiyaç duyacağını ve ülkelere ne kadar desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyleme konusunda çekingen davranmadığını ifade etti.
Gopinath, "Bu krizin yakın bir zamanda kaybolmayacağını biliyoruz. İşler kötüye gidebilir. Sağlık krizi çözülmüş değil." dedi.
IMF'nin 14 Nisan'daki Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel GSYİH'nin bu yıl yüzde 3 düşeceğini belirtmişti. Bu baz senaryodaki varsayım, pandeminin yılın ikinci yarısında etkisini kaybedeceği ve kontrol altına alınmasına yönelik önlemlerin kademeli olarak azaltılabileceği şeklindeydi. Gopinath bu senaryonun artık çok daha az mümkün olduğunun altını çizdi.
AYrıca IMF'nin Nisan görünümünde, virüsün beklenenden uzun sürdüğü, 2021'de geri döndüğü, ya da her ikisinin de gerçekleştiği üç alternatif senaryo işaret edildi. Kuruma göre pandeminin uzun sürdüğü senaryoda, baz senaryodaki GSYİH'den yüzde 3 silinirken, hem uzun sürdüğü hem de gelecek yıl geri döndüğü bir senaryo, baz senaryoya kıyasla yüzde 8 daha az büyüme anlamına geliyor.
Aynı yayında konuşan Harvard Üniversitesi profesörü Kenneth Rogoff, bazı ülkelerin borç ödeme güçlüğü çekeceğini ve ödemelerin ertelenmesi yerine doğrudan silinmesi gerekeceğini söyledi.